"Hanžek" po rekordima odmah do Züricha i uspješniji od svih Grand prix mitinga!

"Hanžek" po rekordima odmah do Züricha i uspješniji od svih Grand prix mitinga!

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

NAKON završetka stadionskog dijela atletske sezone, izračunavaju se brojne statistike, a jedna od njih prikazuje zagrebački IAAF Grand Prix u sjajnom svjetlu.

Precizni statističari Europskog atletskog saveza (EA) pregledali su na kojim su natjecanjima postignuti najbolji svjetski rezultati godine u svakoj disciplini i po tom je kriteriju popularni Hanžek na drugom mjestu među jednodnevnim mitinzima.

Na stadionu Mladosti su, naime, postavljeni najbolji svjetski rezultati ove godine u dvije discipline, a uspješniji je prema tom kriteriju samo najugledniji svjetski miting, onaj u Zürichu. Na Weltklasseu su postavljena tri rezultata godine, Kenenisa Bekele je istrčao 5000 metara za 12:52.32, Andreas Thorkildsen je hitnuo koplje do 91.28 metara, a Jelena Isinbajeva je skočila motkom preko 5.06 m, što je ujedno i svjetski rekord.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Hanžeku je, pak, naša Blanka Vlašić preskočila 2.08 m, dok je Amerikanac Christian Cantwell bacio kuglu do 22.16 m, a to su rezultati koji su i do kraja sezone ostali nenadmašni u spomenutim disciplinama.

Zürich i Zagreb su tako jedina dva mitinga s više od jednim rezultatom godine u svijetu, a Hanžekovićev memorijal je, dakle, po tom kriteriju uspješniji od preostalih pet mitinga Zlatne lige, te od svih Super Grand Prix i Grand Prix mitinga.

Očekivano, najveći je broj rezultata godine, čak 19, postavljen na Svjetskom prvenstvu u Berlinu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara