Hickersberger: Iz lavine kritika niknuo je naš najjači adut - jak momčadski duh

IZBORNIK austrijske reprezentacije Josef Hickersberger u slaboj statistici svoje reprezentacije vidi pozitivnu okolnost za nastup ne Euru.

Kao što je poznato, Austrijanci svoj nastup na EP-u počinju osmog lipnja utakmicom protiv Hrvatske na bečkom Ernst Happel stadionu.

"Mi se ne oslanjamo samo na prednost domaćeg. Najviše se oslanjamo na naš momčadski duh. Osjećam da smo ga izgradili vrlo jakog posljednjih mjeseci. Žestoko su nas kritizirali i igrači su se zbog toga zainatili. Kao rezultat, vidim vrlo snažno razvijen borbeni duh mojih nogometaša. Bez obzira tko bude igrao za Austriju, siguran sam da će dati sto posto mogućnosti. Očekujemo da će od prve utakmice cijela Austrija stati iza nas. Ako se to dogodi, mislim da će nas biti vrlo teško pobijediti. Zapravo, uvjeren sam u to."

Porazne rezultate u ovoj i prošloj godini, u kojoj su Austrijanci bez pobjede, izbornika uopće ne zabrinjavaju.

"Bio sam austrijski izbornik 1990. godine na SP-u u Italiji. Tada sam se uvjerio da pripremne utakmice nemaju nikakva značaja. Tada smo, primjerice, u pripremnim dvobojima igrali neodlučeno s aktualnim svjetskim prvacima Argentincima, koje je predvodio Diego Maradona, te pobijedili aktualne europske prvake Nizozemce 3-2. Za njih su igrali Van Basten, Gullit, Rijkaard, Koeman i sve ostale zvijezde. Odjednom je stvorena euforija i nevjerojatan pritisak, zbog kojega smo 'pukli' na Mundijalu ispavši lagano u prvom krugu."

Na svoj posao danas 60-godišnji izbornik i dalje gleda s velikim oduševljenjem.

"Nastup na EP-u jedan je od najvećih izazova s kojima se izbornik može susresti. Nema ništa ljepše nego biti izbornik vlastite reprezentacije pred vlastitom publikom."

Z.A.
Foto: Kurier
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara