HNS optužio Torcidu: To su klošari i luzeri! Policija mora otkriti tko to plaća

HNS optužio Torcidu: To su klošari i luzeri! Policija mora otkriti tko to plaća

Foto: Hina, HRT

DAN nakon nereda na utakmici između Hrvatske i Češke, Hrvatski nogometni savez sazvao je presicu na kojoj su glavnu riječ imali prvi policajci Saveza, Miroslav Marković i njegov kolega Krešimir Antolić, inače Dinamov direktor sigurnosti te dopredsjednik HNS-ove Komisije za sigurnost.

"Sve smo znali, ali nismo mogli reagirati"

Javnosti se prvi obratio povjerenik za sigurnost Marković koji je presicu otvorio kratkom kronologijom događaja uočio, tijekom i nakon utakmice.

"Mi smo prije polaska u Francusku imali informacije što bi se moglo dogoditi i sa svime smo upoznali Ravnateljstvo policije i UEFA-u. Obavijestili smo francusku policiju i sve relevantne službe koje se bave navijačkim neredima. Dan uoči utakmice održan je sigurnosni sastanak na kojem smo apsolutno detaljno upoznali sve snage sigurnosti s onime što se sprema. Znali smo detaljno što će se dogoditi. Svi su upoznati o svemu".

"Prije početka utakmice podijelili smo informacije da je veliki dio navijača ušao na tribinu na kojoj su se nalazili hrvatski navijači. Mi smo na poluvremenu dobili informaciju, iz pouzdanog izvora, te smo upoznali sve relevantne osobe da će se točno u 85. minuti dogoditi prekid utakmice na način da će se pokušati utrčati na teren te da će se bacati pirotehnika. Francuska je policija u 83. minuti ušla ispod tribine", otkrio je Marković.

Pripremaju se novi neredi? 

HNS je već upozoren kako se spremaju novi izgredi, ali ovaj put nadaju se da će hrvatska policija odraditi svoj dio posla.

"Raspolažemo s nekim novim informacijama za našu iduću utakmicu. Dijelit ćemo ih sa sigurnosnim službama".

Policija još uvijek radi na prepoznavanju onih koji su počinili nerede.

"Imamo informacije da se raspolaže s imenima huligana i da hrvatska policija radi na tome da se detektira tko je napravio nerede. Mi smo dosta analizirali i analizirat ćemo što se dogodilo kako se takve stvari više ne bi dogodile. Na društvenim mrežama se dijele fotografije iz Pariza navijačke skupine "ST klošari" koji su dali podršku gospodinu Anti Vučici koji je pripadnik najekstremnije skupine navijača", poručio je Marković.

Kruže informacije kako je francuska policija uhitila nekoliko osoba, ali još ništa nije službeno potvrđeno.

"Nemamo informaciju jesu li krenuli s uhićenjima i je li hrvatska policija krenula u akciju oko sankcioniranja odgovornih".

Antolić: Ne možemo mi uhititi huligane koji su krenuli iz Splita

Na presici je govorio i Krešimir Antolić, prvi policajac Dinama koji je istaknuo kako su izgrednici vjerojatno iz Splita. HNS je upozorio što bi se moglo dogoditi, ali, kaže Antolić, nisu mogli reagirati na terenu jer nemaju tu moć upravljanja francuskom policijom.

"Mi nemamo alate, mi smo odavno napustili policiju i ne možemo to riješiti. To može srediti samo pravosuđe i policija. Mi ne upravljamo francuskom policijom. Ne možemo mi uhititi huligane koji su krenuli iz Splita".

"Tko financira te klošare i luzere?"

Antoliću nije jasno zašto se nitko u Hrvatskoj ne bavi tim, kako ih je opisao, luzerima i klošarima.

"Hrvatska se policija treba baviti 365 dana u godini s ekstremnim navijačima. Imaju kapacitete i iskustvo. U kriminalističkoj policiji ima odred koji se treba baviti isključivo huliganima. Policija se ponovno bavi  posljedicom, a ne uzrokom. Imamo i mi svoje analitičare. Populacija koja je napravila cirkus ima između 18-25 godina. Treba otkriti tko to financira, te luzere, da vidimo kako dođe ovdje, spava i jede i napravi cirkus na utakmici. To policija treba napraviti. Treba se sustavno baviti huliganima i kako se financiraju". 

"Postoje ljudi koji su kategorizirani u C kategoriju huligana. Policija je trebala obaviti razgovore s njima, gdje će biti za vrijeme Eura. Francuska je policija uvažila što smo im rekli i zaustavili su puno veći cirkus. Nije nam jasno zašto nisu intervenirali na tribini."

"Ovo je bio napad na Hrvatsku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji padnu u ruke francuskoj policiji neće dobro proći. Antolić smatra kako postoje elementi terorizma.

"To je navodno borba protiv legitimnog vodstva HNS-a. To je kao da ja nisam zadovoljan pisanjem nekim novinara pa dođem ispred redakcije i bacim 10 baklji kroz prozor tražeći da se smjeni vlasnik. Ovo su elementi terorizma. Napad na Hrvatsku".

"Sve ukazuje da je predvodnik bila Torcida"

Iako su na tribinama stadiona St. Etiennea bile brojne navijačke skupine, Antolić ističe kako je "cirkus" organizirala Torcida.

"Mi smo od izvora iz navijačke populacije, pa tako i iz Torcide, dobili određene informacije. Neću tvrditi sto posto da je to napravila Torcida ili neka druga navijačka skupina. No, vodeći se informacijama koje smo dobili možemo reći da je Torcida. Naše informacije su govorile o dolasku 100-150 torcidaša u St. Etienne. Imali smo rute kretanja i slično, ali da ne otkrivam previše da zaštitim izvor. Sve ukazuje da je predvodnik bila Torcida. Tim više što njeguju prijateljske odnose s navijačima St. Etienna koji su im ponudili cijelu logistiku. Bilo bi neozbiljno da tvrdim tko je to učinio, ali da sve govori i ide u prilog tome da je Torcida ovo učinila".

Antolić napao Orepića: "Što ako građani krenu rješavati taj problem?"

"Dogodilo se nešto bez presedana da je 90 posto navijača negodovalo zbog ponašanja huligana, ali i da su krenuli u fizički obračun. Siguran sam da ministar MUP-a Orepić ne spava mirno jer bi se takve stvari mogle ponoviti na stadionima u Hrvatskoj. To je 20 klošara koji su uskratili događaj navijačima od koji su većina njih i platili da budu tamo. Ta priča nije jeftina. Može se dogoditi da građani svoj bijes usmjere prema njima i da krenu rješavati taj problem. To je signal da institucije moraju reagirati", zaključio je Antolić.

UOČI PRESICE:

UEFA je u subotu objavila koje se sve optužbe stavljaju na teren HNS-u. Hrvatska reprezentacija snosit će odgovornost zbog ponašanja dijela svojih navijača koji su izazvali prekid utakmice, ali i zbog ubacivanja pirotehnike, poticanja na nasilje na tribini te rasizma. Upravo ova posljednja stavka u optužnici garantira da UEFA neće imati milosti. Strani mediji već su najavili kako bi Hrvatska mogla biti izbačena s ovog Eura. Sve u svemu, odluka će biti poznata u ponedjeljak, 20. lipnja.

U 11 sati reprezentacija će odraditi trening, od 15.30 pred novinare ide Ante Čačić, a nakon njegovog izlaganja HNS će se službeno očitovati o sinoćnjim neredima i prekidu utakmice u St. Eienneu. 

UEFA je ranije pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Hrvatske zbog korištenja pirotehnike i utrčavanja navijača u teren protiv Turske, a sada i zbog bakljade navijača protiv Češke u Saint-Etienneu kojom su prekinuli utakmicu na nekoliko minuta.

HNS: Imali smo dojavu da će doći do nereda

Povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković rekao je kako je Savez imao dojavu da će doći do bakljade u 85. minuti utakmice, no unatoč brojnim upozorenjima organizatori su napravili niz neshvatljivih propusta koji su mogli ozbiljno ugroziti tisuće navijača na tribinama.

"Imali smo dojavu da će u 85. minuti doći do nereda. Zato je i francuska specijalna policija ušla na stadion i ogradila tribinu s našim navijačima," kazao je Marković novinarima u Saint-Etienneu.

Davor Šuker tvrdi da UEFA neće izbaciti Hrvatsku s Europskog prvenstva, već da će dobiti kaznu kao i Rusija, kojoj je izrekla uvjetno izbacivanje s Eura nakon nereda na tribinama u susretu protiv Engleske. 

 

> NOVI PROBLEMI Uefa kažnjava Hrvatsku i zbog fašizma navijača!

> REAKCIJE Hrvati prozvani teroristima

> HNS: Počnite kažnjavati one koji počine zločin, a ne žrtve

> Hrvatsku zahvatilo bjesnilo: Traži se krv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara