HNS pogoduje bogatima: Evo kako je promijenio pravila o transferima mladića

HNS pogoduje bogatima: Evo kako je promijenio pravila o transferima mladića
Foto: Hina

IZVRŠNI odbor Hrvatskog nogometnog saveza 19. prosinca proglasio je važećom novu Odluku o visini naknade za treniranje i razvoj igrača te time zamijenio staru koja je vrijedila od lipnja 2011. godine.

Navedenom odlukom definirana je naknada koja se isplaćuje klubovima u slučaju prelaska igrača između dva kluba unutar sustava HNS-a. Odnosi se na treniranje koje klub ili klubovi obave od početka natjecateljske godine u kojoj igrač napuni 12 godina života do kraja natjecateljske godine u kojoj igrač napuni 21 godinu života, a pod uvjetom da je zaključio ugovor s klubom najkasnije u natjecateljskoj godini u kojoj je napunio 23 godine života.

Naknada za treniranje izračunava se tako da se godišnji novčani iznos određen za kategoriju u koju je klub s kojim igrač zaključuje ugovor svrstan pomnoži s brojem natjecateljskih godina koje je igrač proveo u klubu/klubovima za koje je bio registriran u razdoblju od 12 do 21 godine života.

Što se promijenilo?

Nova odluka donosi dvije velike promjene u odnosu na prijašnju. Smanjene su naknade po kategorijama koje su klubovi dosad morali plaćati te je izmjenu doživio način na koji su klubovi dužni tu naknadu isplatiti.

Primjerice, godišnja naknada za treniranje igrača prije je iznosila 10.000 eura za hrvatske prvoligaše dok će prema novoj odluci iznositi upola manje - 5000 eura. Što se Druge HNL tiče, naknada je umanjena s 3750 eura na 2000 eura.

Nova odluka pomaže samo bogatijim klubovima

Odlukom o smanjivanju naknade HNS pogoduje bogatijim klubovima u Hrvatskoj koji će na ovaj način lakše dovoditi mlade nogometaše. Klubovi u kojima su talentirani nogometaši napravili svoje prve nogometne korake u budućnosti će od toga imati znatno manju financijsku korist.

Novost je i da se ova odluka od sada odnosi i na nogometašice, a došlo je i do promjene u načinu isplate naknade.

Cijeli HNS-ov službeni dokument o izmjenama pročitajte ispod.

Odluka o Naknadama Za Treni... by on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara