KORONAVIRUS U SPORTU

Hoće li najtvrdoglaviji čovjek na svijetu spasiti UFC?

Hoće li najtvrdoglaviji čovjek na svijetu spasiti UFC?
Foto: Getty Images

DANA WHITE bavi se organizacijom borilačkih događaja već više od dva desetljeća. Organizirao je borbe na svim kontinentima i susreo se, te uspješno obračunao, sa svim problemima koji su se našli na putu njegove organizacije. Sve do pandemije koronavirusa.

Kad je izbila pandemija i tek počela paralizirati sportski svijet, White se oglasio i rekao da će se UFC 249, na kojem je glavna borba trebala biti ona Khabiba Nurmagomedova i Tonyja Fergusona, održati unatoč koronavirusu.

"Meč Fergusona i Khabiba održat će se 18. travnja. Ta borba će se dogoditi. Bez publike, kako god, ali dogodit će se. Vjerojatno se neće održati u SAD-u. Pratit ćemo sve zdravstvene savjete i nadam se da će stvari biti jasnije dotad", rekao je prije desetak dana Dana White pa dodao:

"Borci se žele boriti, fanovi ih žele gledati. Ništa negativno od njih nisam dobio po tom pitanju. Svi oni žele da nastavimo i tako će i biti. Mediji nas kritiziraju, ali mi ćemo nastaviti."

Otpalo je najveće ime

Ipak, jučer se sve promijenilo. Khabib Nurmagomedov javio se uživo na Instagramu i fanovima poručio da UFC traži novog protivnika za Tonyja Fergusona.

Dagestanac se nedavno vratio u Rusiju jednim od posljednjih dozvoljenih letova zbog pandemije koronavirusa, a sad je otkrio kako nema nikakvih informacija o borbi protiv Fergusona koja se trebala održati na UFC-u 249. 

"Koliko sam ja upoznat sa situacijom, UFC traži novog protivnika za Tonyja Fergusona. To je tako jer sam ja u Rusiji, odakle nemam pravo letjeti, a Tony je u SAD-u. Mi smo napustili SAD jer nam je UFC rekao da će se priredba 99 posto održati u Abu Dhabiju", rekao je Khabib, a njegove riječi prenijeli su neki ruski sportski novinari.

Očito ništa ni od petog pokušaja da se suprotstave Khabib i Ferguson, koji bi mogao dobiti novog protivnika. Fergusonu je navodno ponuđena borba protiv Justina Gaethjea. Gaethje je dosad pregovarao oko borbe s Conorom McGregorom ovog ljeta, ali i ovaj okršaj mogao bi mu biti primamljiv.

Dana White ima novi plan

Bez obzira na sve, White ne odustaje i traži način da se borba ipak održi, ali u nekoj zemlji u kojoj bi se tako nešto moglo održati uz pristanak vlasti. Jedna i možda jedina takva zemlja su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su Whiteu pali na pamet kao dobra opcija. Može se reći da je White u ovom trenutku najtvrdoglaviji čovjek na svijetu.

Brojni kritičari pozivaju Whitea da jednostavno odustane i ugasi UFC dok pandemija ne bude pod kontrolom. Žele da napravi ono što su napravili i svi ostali u svim sportovima. Ipak, White nikad nije bio kao svi ostali pa i sada odbija biti takav. 

"Ovo je Amerika. Ne želim biti jedan od onih koji se busaju u prsa i urlaju da je ovo Amerika, ali moramo biti iskreni, ovdje imamo jako puno pametnih ljudi. Izašli smo na kraj s brojnim problemima, idemo pronaći rješenje. Nema razloga za strah i paniku, idemo pronaći način na koji možemo nastaviti svoje živote", rekao je White prošlog tjedna za Yahoo Sports. 

To je njegova životna filozofija i od nje ne odstupa. Ipak, što će biti s logistikom? Kako pripremiti takav događaj na drugom kraju svijeta dok su gotovo sve ostale zemlje, iz kojih bi trebali doći borci, oprema, suci i TV kuće, pod blokadom? Očito bi morali koristiti privatne avione kojima bi se prevozili ljudi i oprema, a White je priznao da je to jako skup projekt.

Naravno, to ne znači da on nije spreman pronaći način da to i plati. Jer ako pitate Whitea, šou mora dalje! 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara