FILIP HRGOVIĆ PROTIV ERICA MOLINE

Hrgović ruši Molinu prije pete runde. Pitanje je tko je sljedeći

Hrgović ruši Molinu prije pete runde. Pitanje je tko je sljedeći
Foto: Getty Images / Guliver image

DVOBOJEM protiv Erica Moline u Saudijskoj Arabiji počinje druga, ozbiljnija faza Hrgovićeve profesionalne karijere. Pred njim više ne stoje anonimni ili uglavnom bezopasni suparnici, koji se protiv hrvatskog teškaša mogu nadati tek nekom, u pravilu nikad dočekanom, lucky punchu. Hrgović je ponovno izraziti favorit, ali ovaj put s druge strane ringa stoji suparnik koji je dvaput boksao za svjetski naslov i koji i u 38. godini ima opasno oružje u rukama.

Molina je vrhunac karijere prošao prije četiri do pet godina. Bio je na korak do slave 13. lipnja 2015. godine, kad je početkom borbe natjerao svjetskog prvaka prema WBC verziji Deontaya Wildera da zapleše u potrazi za čvrstim osloncem. No Wilder se uspio izvući i nokautirati Molinu u devetoj rundi. Otprilike te večeri okončane su ambicije američkog boksača da će ikad postati išta više od solidnog izazivača. Ni prije ni nakon tog meča Amerikanac nije uspio postići kapitalnu pobjedu. Uvjereni smo da neće ni u Saudijskoj Arabiji.

Molina ima samo jedan način 

Nema sumnje da 10 godina stariji, teži i sporiji Molina ima samo jedan način da zaprijeti Hrgoviću. Razoran udarac vjerojatno ga još nije napustio i tražit će rupe u Filipovoj obrani kako bi pokušao ono što mu je umalo uspjelo protiv Wildera. No protiv majstora distance i tehnički izvanredno potkovanog boksača kakav je Hrgović takva mu se prilika vrlo vjerojatno neće otvoriti. Hrgović samo treba primijeniti recept Anthonyja Joshue iz prosinca 2016. godine.

Bivši svjetski prvak tada je svoj naslov prema IBF verziji branio protiv Moline u Manchesteru. Britanac je suparnika demolirao s distance i meč je okončan za manje od tri runde. Hrgoviću će možda trebati nešto više vremena nego olimpijskom pobjedniku iz Londona 2012. godine, ali ishod bi trebao biti isti. Hrvatski šampion još je u amaterskim danima protiv opasnijih suparnika boksao bolje, zato što je oprezno i koncentrirano gradio put do pobjede.

S obzirom na to da Hrgović djeluje vrlo smireno i samouvjereno te da nakon 12 tjedana priprema ne može biti nespreman, smatram da bi sve osim njegove pobjede prekidom u prvih pet rundi bilo iznenađenje. Molina, dakako, može pokušati nešto neočekivano pa prvi navaliti, ali to bi samo olakšalo posao Filipu i ubrzalo njegovu pobjedu. Da pojednostavimo stvari - Amerikanac teško može izdržati dovoljno dugo pod dalekometnom paljbom da bi dočekao priliku da aktivira svoje jedino oružje, snažan udarac ili dva iz blizine.

Tko je sljedeći? 

Završi li Hrgovićeva 10. profesionalna borba kako očekujemo, već iste večeri ili u nedjelju ujutro mogli bismo doznati što ili tko ga sljedeći čeka. Izvjesno je da hrvatski šampion ne može očekivati borbu za naslov prije sredine ili kraja 2020. godine, ali lako je moguće da i njegov sljedeći suparnik boksa u Saudijskoj Arabiji iste večeri. Ovisno o ishodima njihovih mečeva, Hrgovića u ožujku sljedeće godine možda čekaju Aleksandar Povjetkin, Dillian Whyte ili Michael Hunter. Kandidata ima još i svi su bolji od Moline, ali da bismo se dublje upustili u tu analizu, prvo moramo dočekati Hrgovićevu pobjedu u arapskoj noći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara