Hrvatska bi mogla završiti u skupini smrti, ali i prošetati se do osmine finala

Hrvatska bi mogla završiti u skupini smrti, ali i prošetati se do osmine finala

Foto: Hina

NAKON što su određene jakosne skupine za ždrijeb Svjetskog prvenstva poznati su svi mogući protivnici Hrvatske u prvoj fazi turnira u Rusiji.

Hrvatska je zahvaljujući ispadanju nekoliko uglednih reprezentacija te na kraju pobjedi Švedske protiv Italije, skočila iz treće u drugu jakosnu skupinu. Tako je u skupini SP-a izbjegla Španjolsku, Englesku, Švicarsku, Meksiko, Kolumbiju, Urugvaj i Peru.

U istoj skupini mogu biti samo dvije europske momčadi i po jedna s ostalih kontinenata

U jakosne skupine FIFA je svrstala reprezentacije prema pozicijama na aktualnoj FIFA ljestvici, a na ždrijebu, koji se održava 1. prosinca, jedino pravilo bit će da reprezentacije iz iste kontinentalne federacije ne mogu igrati u istoj skupini. To ipak ne vrijedi za europske momčadi, od kojih samo dvije mogu završiti u istoj skupini. 

Pot 1: Izbjeći Francusku i Njemačku, Rusi i Poljaci najbolja opcija

Iz prvog pota Hrvatska će željeti izbjeći strašnu Francusku i Njemačku, kao i aktualne europske prvake Portugal koji je izbacio Hrvatsku s posljednjeg Eura. Brazil i Argentina bili bi atrakcija za navijače, ali veliki izazov za igrače Zlatka Dalića. Rusija nije atraktivan protivnik, ali na papiru izgleda najpoželjnije od svih iz prvog pota, no ne treba zaboraviti da su domaćini turnira zbog čega bi mogli biti vrlo neugodni. Ostaje Belgija, koja je danas još ozbiljnija momčad nego prije četiri godine kada je izbacila Hrvatsku u play-off za SP u Brazilu, i Poljska, koja se uz Rusiju čini kao najbolja opcija.

Pot 3: Što dalje od Europljana

U trećoj jakosnoj skupini, iz koje je Hrvatska pobjegla, ostalo je po kvaliteti šaroliko društvo, od Švedske, Danske i Islanda do Irana, Tunisa i Kostarike. Nema sumnje da će europske rivale Hrvatska htjeti izbjeći, posebno Švedsku, koja je izbacila Italiju, i Island, koji je u skupini kvalifikacija završio ispred Hrvatske. Ekipe s druge strane Atlantika nikad nisu bili dobra opcija za Hrvatsku na velikim natjecanjima, a i fanatične Egipćane predvođene Mohamedom Salahom valjalo bi izbjeći. Tunis i Iran tako ostaju kao najlakši mogući protivnici iz te skupine, uz Senegal (ako ne napravi čudo kao 2002.).

Pot 4: Japan, Srbija i Australija najopasniji

U posljednjem potu također se skrivaju moguća iznenađenja i protivnici s kojima Hrvatska nema najbolji skor. Japan s Vahom Halilhodžićem i nizom igrača u jakim europskim klubovima mogao bi biti najveći izazov. Ako Hrvatska u ždrijebu izbjegne sve Europljane iz prvog i trećeg pota, tada bi u skupini mogla zaigrati sa Srbijom, jedinom europskom momčadi u zadnjem potu. Susjede ćemo ipak htjeti izbjeći, kao i Australce i Japance koje Hrvatska nije uspjela pobijediti u skupini SP-a 2006. Sigurnije opcije su svakako Panama, Maroko i Saudijska Arabija.

Izabrali smo za Hrvatsku najteže i najlakše moguće skupine, a i onu koja bi bila najzanimljivija za navijače: sudar Messija i Modrića, Hrvatske i Srbije, i Egipat jer, eto, s Islandom ne bi bilo mjesta za Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
NAJTEŽA MOGUĆA SKUPINA:

Bez europskog protivnika iz prvog pota: BRAZIL , HRVATSKA , ŠVEDSKA, JAPAN

S europskim protivnikom iz prvog pota: FRANCUSKA, HRVATSKA, EGIPAT, AUSTRALIJA 

NAJLAKŠA SKUPINA:

RUSIJA, HRVATSKA, IRAN, PANAMA

NAJZANIMLJIVIJA SKUPINA:

ARGENTINA, HRVATSKA, EGIPAT, SRBIJA 

 

Slažete li se s ovim izborom? Koga želite u skupini s Hrvatskom?

 

 


 


 


 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara