Hrvatska nikada u povijesti nije ovako razbila jednog velikog suparnika

Hrvatska nikada u povijesti nije ovako razbila jednog velikog suparnika
Foto: Pixsell / I. Kralj

HRVATSKA je odigrala partiju generacije i razbila Argentinu s 3:0. Svjetski viceprvak se kockao, a Dalić i ekipa su to majstorski iskoristili. 

Veliki napredak u odnosu na Nigeriju

Dodatnim igračem u sredini terena, Hrvatska je, za razliku od susreta s Nigerijom, imala puno bolju ravnotežu. Premda je Badelj možda bio prvi izbor zbog bolje distribucije lopte protiv presinga, Dalić se odlučio za Brozovića i pokazalo se to kao pun pogodak. S njim kao „liberom“ Hrvatska je imala izrazito mobilnu srednju trojku, čime se bez problema pomjerala po širini terena protiv sporog argentinskog presinga. Ključnu defenzivnu ulogu odigrali su Rakitić i Modrić koji su fantastično osjećali kada treba „iskočiti“ na suparničke stopere s loptom, staviti ga pod pritisak i presjeći argentinski napad. Time je Argentini ostajala odrezana sredina terena, zona iz koje se Messi nije micao. Treba pohvaliti i odgovornu igru krila, iako nisu prema očekivanju stali na liniju pasa već su direktno markirali suparničke bekove iz drugog plana. To je u jednom trenutku prvog poluvremena rezultiralo time da se Hrvatska de facto brani u 6-3-1 formaciji, ali Argentina nije to znala iskoristiti. Zahvaljujući defenzivno izvanrednoj Hrvatskoj i manjku kreacije i dinamike u napadu suparnika, Hrvatska je Argentinu ostavila tek na jednoj izrađenoj šansi (uz poklon kod Perezovog promašaja turnira). Zadnja linija, osim dobre 1 na 1 igre, nije se povlačila prerano u krilo Subašiću čime je omogućila veznoj liniji da napravi pritisak onda kada Argentinci ostanu bez opcija u igri. Hrvatska je bila neopisivo kompaktnija nego protiv Nigerije, i dojam je da su Gaučosi gol mogli dati tek slučajno. Sve što su Argentinci imali bile su rotacije krila i bekova i dubinske lopte iza Vrsaljka i Strinića. Ali uz popriličnu cijenu.Rebić i Perišić

Krila nisu samo grizla u fazi obrane, već su, kako se i predvidjelo u analizi prije utakmice, odigrali ključnu ulogu u napadu. Njihova moć u tranziciji sjeli su savršeno na protivnika koji je ostavljao ogromne koridore po bokovima. U prvom dijelu obje ekipe teško su organizirano prenosile loptu u završnu fazu napada, pa su krila bila osuđena na primanje dugih lopti ili ispucavanja s igračem uvijek na leđima. Treba pohvaliti nevjerojatnu fizičku spremu da su ušli u toliko duela, defenzivno se toliko potrošili, a onda i vrhunski istrčavali kontranapade, uvijek na vrijeme prepoznavajući situaciju kada su Argentinci neorganizirani. Rebić je na kraju prvog poluvremena napravio kolosalnu grešku kada nije uposlio samog Perišića na drugoj stativi, ali se kasnijim potezom ispravio. Samo bi luđaci onaj Caballerov lob pucali isprve, ali to je Ante Rebić. Luđak koji igra lud nogomet, i da je pola posto manje bezobrazan ne bi bio ovoliko moćan.  Svaka čast na Daliću koji mu je vjerovao nakon vrlo grčevitog prvog dijela da neće zaraditi crveni karton, ali u budućim susretima Rebić se mora primiriti u duel igri, bar onda kada osvojena lopta ne znači preveliku prednost. 

Gdje je nestao Messi?

Govor tijela argentinskog vođe već je prije početka utakmice bio čudan. Pogled u pod, češkanje po glavi i apsolutna bezličnost u svakom potez ukazivala je na dvije moguće stvari: ili se Hrvatskoj sprema pakao, ili on emocionalno nije tu. Na kraju je ispalo ovo drugo. I koliko god se treba pohvaliti vezna linija koja je sjajno tijelom zaklanjala linije dodavanja prema njemu, svaki njegov korak na terenu djelovao je kao korak umirućeg čovjeka, pregaženog pritiskom i sitim svega. 

 


Protiv Islanda, kada nije mogao doći na loptu, išao je po nju gdje god bi trebalo – dolazio je na poziciju zadnjeg veznog, krila, ili beka, pa čak i stoperima u krilo, samo da preuzme loptu i inicira napad. I dok se u prvom poluvremenu, kad je utakmica još uvijek bila na klackalici, to činilo i kao strateški solidno rješenje za Argentinu, jer Hrvatska je ipak morala barem malo pustiti bočne međuprostore otvorenima, ta teza je pala u vodu. Messi je večeras bio krivi čovjek na krivom mjestu. Prvi put u životu sam gledajući Argentinu pomislio kako bi stvarno bilo bolje da nije na terenu. Sjajna Hrvatska dala je idealnu podlogu, ali najbolji nogometaš svoje ere, podbacio je i na osobnoj razini. 

Što dalje? 

Hrvatska je u situaciji koju su samo najhrabriji sanjali. Vrlo je moguće da će već nakon utakmice Nigerije i Islanda teoretski (remi) ili praktički (pobjeda Nigerije) osigurati prvu poziciju u skupini. To je jako bitno jer se time najvjerojatnije izbjegavaju Francuzi, te bi suparnik u osmini finala bila ipak puno slabije Australija ili Danska. Perspektiva je sjajna. Dejan Lovren najbolji je stoper na prvenstvu, a Modrić je odigrao najbolju partiju za jednog veznjaka na ovom turniru. Rakitić nije bio daleko od toga.

Hrvatska ima sve – samopouzdanje, rezultat, i konačno ima logično postavljenu igru (kolika je razlika između ovog Rakitića i onog iz kvalifikacija?), što nije imala jako, jako dugo. Najvažnija zadaća Dalića u ovom trenutku prepoznati je ogromnu energiju u svojoj ekipi i pritom ju usmjeriti, ne oduzimajući joj na snazi. Hrvatska je sklona preuveličavanju i katastrofiziranju i treba se samo prisjetiti kako ju je do jedne od najvećih pobjeda u povijesti odvela studioznost i disciplina u izvršavanju pripreme utakmice. Iako se sada sve čini laganim, to je jedna od najtežih izborničkih dužnosti – kako igrače zadržati u sedlu nakon dvije čiste pobjede, premda su ih svi otpratili na turnir sa skepsom, a do prije malo više od pola godine ni sami više nisu vjerovali da će u Rusiju. Daljnja galvanizacija ne treba, treba ispravno kanaliziranje. Je li ovo najveća pobjeda u povijesti hrvatske reprezentacije? Lako moguće, barem u jednom aspektu.  Po ulogu, fazi natjecanja i razlici u percepciji favorita tu primat i dalje drži Njemačka '98. Iako, Hrvatska je ovu utakmicu dotukla suparnika, dok je te čarobne noći u Lyonu Ladić bio neprikosnoveni igrač utakmice. Hrvatska nikad nije ovako razbila jednog velikog suparnika. I ako Hrvatska i dalje ostane ponizna, a ponosna, smirena u ključnim trenucima, a agresivna da usmjeri utakmicu na svoj mlin, tada može daleko. Do samog kraja. 

Hrvatska pobijedila Argentinu DA SE NAJEŽIŠ Trenutak kad je Hrvatska zabila gol Navijači se okupali na Zrinjevcu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara