Bilić: Bilo je lako asistirati Šukeru, samo dodaš loptu! Daj Bože da ponovimo rezultat iz ´97.

Foto: Nikola Vilić/Cropix

BILIĆEVI izabranici su, 24 sata prije odlučujuće kvalifikacijske utakmice za Euro, iskušali travnjak stadiona Georgios Karaiskakis u Pireju, na kojemu će igrati protiv Grčke.

> Santos: Pročitali smo Hrvatsku i naša složna obitelj pobijedit će 1:0!

> Grčka taktika: Nabrijavaju se izjavama bahatih Hrvata i traže rupu između veze i obrane 

> Jelavić ipak predvodi napad

Legendarni stadion Olympiacosa, nazvan po heroju grčkog rata za neovisnost iz 19. stoljeća, sagrađen je u pretprošlom stoljeću - pradavne 1895. godine i samo godinu poslije na njemu su se odigravala natjecanja u sklopu Olimpijskih igara.

Naravno, Karaiskakis, smješten u gradu koji je najveća europska luka, od tada je nekoliko puta renoviran, a 2004. je potpuno rekonstruiran, tako da njegove tribine sada imaju 33.334 sjedeća mjesta, a po Uefinoj kategorizaciji, stadion ima četiri zvjezdice.

Bilić ne želi nervozu i bježanje od odgovornosti

Prije treninga, Bilić je održao press konferenciju.

"Zna se da smo u Grčku došli po rezultat koji će nas odvesti ili barem približiti Euru! Imamo meč loptu, došli smo ovdje kao prvi u skupini i kao takvi se želimo vratiti kući. Kako ćemo igrati? To ćete vidjeti u petak navečer. Tražit ćemo dominaciju, loptu u našim nogama. U većini slučajeva uspijevamo se nametnuti, ne samo da budemo opasni po protivnička vrata, već i zato da prebacimo loptu s naše polovice što dalje."

"Jedina i najveća istina je da za pobjedu moramo ponuditi naše najbolje izdanje. No, to vrijedi i za Grčku. Iako obično ne preuzimaju previše rizika, imaju igrače za to. Spremni smo na sve, došli smo u dvorište jakoj momčadi. Ne vjerujem da Santos pili naopako kada kaže da će oni tražiti posjed lopte.  Grci su majstori u umrtvljivanju igre, ali to mogu samo kada imaju loptu u nogama."

Scenarij koji Bilić sigurno ne bi želio gledati u Ateni je panična završnica.

"Ne želim nervozu, bježanje od preuzimanja odgovornosti, kako u napadu tako i u obrani."

Da, izbornik je naglasio i da naše linije nipošto ne smiju  biti rastegnute. Upravo je to rana na koju računa grčki izbornik.

Vruća atmosfera na stadionu koji prema posljednjim informacijama neće biti pun (očekuje se 25 tisuća ljudi) trebala bi dodatno motivirati igrače, smatra Bilić.

"Ozračje će biti južnjačko, ali imamo sličan mentalitet. Moji igrači odigrali su bezbroj utakmica u takvom ambijentu, atmosfera nas neće sputati."

Još jednom se izbornik vratio na 1997. i utakmicu u kojoj smo slavili 1:0.

"Lako mi je bilo asistirati Šukeru, to je najlakše. Samo mu dodaš loptu i eto ti asistencije. Tada je situacija za nas bila teža, a ambijent loš, poluprazan stadion. No, daj Bože da se ponovi rezultat."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara