EURO 2020.

Hrvatska sutra dobiva rivale za Euro: Evo najteže, najlakše i grupe Jugoslavija

Hrvatska sutra dobiva rivale za Euro: Evo najteže, najlakše i grupe Jugoslavija
Foto: Gulliver / Getty Images

HRVATSKA je nositelj u ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Euro 2020. koji se održava sutra u podne u Dublinu. Tamo doznaje protivnike na putu do EP-a koje će se tijekom lipnja i srpnja 2020. igrati u 12 država. Simulirali smo tri moguća ishoda izvlačenja skupina.  

Dramatično izborenim remijem Nizozemske kod Njemačke (2:2) prije deset dana Hrvatska je u sudačkoj nadoknadi utakmice u Gelsenkirchenu, koju nije igrala, izborila ostanak u prvoj jakosnoj skupini za ždrijeb kvalifikacija Eura 2020.

Tamo će 55 reprezentacija biti podijeljeno u 10 skupina. Pet grupa bit će sastavljeno od pet, a pet grupa od šest nacionalnih momčadi. 

Poredak u upravo završenoj grupnoj fazi premijernog izdanja Lige nacija određuje sastav šest jakosnih skupina u koje su raspoređene reprezentacije.

Četiri finalista Lige nacija su, dakako, u prvoj jakosnoj skupini, ali su izdvojeni u poseban pot kako bi bili izvučeni u skupine od A do D u kojima će biti po pet reprezentacija. To se radi kako bi u kvalifikacijama igrali dva meča manje i tako im se oslobodili termini za Final Four Lige nacija. 

Hrvatska je zahvaljujući šalabahteru nizozemskog pomoćnog trenera ostala u društvu Francuske, Belgije, Engleske, Nizozemske, Portugala, Španjolske, Italije, Švicarske i Poljske, umjesto da joj jedna od ovih reprezentacija prijeti u ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Euro 2020.

Ali zato drugi vrebaju u preostalim potovima, posebno drugom i trećem.

Krenimo redom. Očito je da je u drugoj jakosnoj skupini najteži potencijalni protivnik Njemačka. Bez obzira na sunovrat koji je Elf doživio na SP-u i u Ligi nacija ove godine, radi se o reprezentaciji punoj sjajnih igrača, koji će nakon niza neuspjeha ove kvalifikacije shvatiti kao golem motiv i priliku za povratak na europski i svjetski vrh. 

Srbija je najopasnija u trećem potu, Crna Gora u četvrtom, Kosovo u petom potu, dok u šestom nema reprezentacije od koje bi itko od elite trebao strahovati.

Poigrali smo se simulacije ždrijeba za Hrvatsku, a intrigiraju tri moguća ishoda. Nazvali smo ih:

Najteža skupina: Hrvatska, Njemačka, Škotska, Crna Gora, Azerbajdžan, Latvija

Najlakša skupina: Hrvatska, Češka, Finska, Litva, Gibraltar, San Marino

Jugoslavenska skupina: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Makedonija, Andora

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara