HRVATSKA-JEDRENJE

Branitelj naslova Americas Cupa švicarski jedriličarski klub Alinghi potpisao je ugovor sa američkim kormilarom Peterom Holmbergom, koji je na prošlom Americas Cupu u finalu izazivača jedrio protiv Alinhia kao skipper Oracle BMWa. L

Holmberg dolazi u Alinghi kao treći kormilar poslije Novozelanđanina Russella Couttsa i Nijemca Jochena Schuemanna, kojima će pomoći u pripremi za Americas Cup 2007, čiji će domaćin biti poznat u srijedu.

Među kandidatima su preostali Lisabon, Marseille i Napulj, no najviše izgleda za dobijanje najprestižnije jedriličarske utrke na svijetu ima španjolska Valencia, čiji su infrastrukturni uvjeti, blaga klima i bogat noćni život navodno pridobili simpatije čelnika Alinghia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procjenjuje se da će se velika borba voditi između Valencie i Lisabona, zapravo bivšeg ribarskog mještašca Cascaisa na ušću rijeke Tagus, nekoliko kilometara zapadno od portugalske prijestolnice. Portugalci su isprva bili favoriti i zbog sjajnih uvjeta za jedriličare i povoljnih vjetrova, no počeli su gubiti izglede kada su se ribari iz Cascaisa počeli buniti jer bi njihova ribarska lučica bila pretvorena u glamuroznu marinu za jahte.

Marseille je najbliži, samo pet sati vožnje od Švicarske, no Francuzi nisu uspjeli pridobiti znatniju potporu lokalnog pučanstva, a i troškovi su mnogo veći od ostalih kandidata. Napulj se čini najvećim autsajderom zbog nedostatka novca i podrške među građanima.

(Hina) rš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara