rukometni euro

Hrvatski i norveški navijači spašavaju prvenstvo Europe

Hrvatski i norveški navijači spašavaju prvenstvo Europe
Foto: PIXSELL

SAMO nekoliko minuta nakon subotnje pobjede hrvatskih rukometaša protiv Njemačke u Beču, na društvenim mrežama počela je mobilizacija Hrvata u Švedskoj. Postalo je jasno da će Červarova družina sljedećeg petka zaigrati polufinale Europskog prvenstva u Tele 2 Areni u Stockholmu pa su se počele tražiti hrvatske zastave, kao i raspitivati o tome gdje se mogu nabaviti navijački rekviziti te dijeliti linkovi za online prodaju ulaznica.

Velika potražnja za ulaznicama kod hrvatskih navijača posebno će razveseliti švedske organizatore, koji od početka natjecanja trpe udarac za udarcem kad je u pitanju financijska isplativost turnira. Švedska se, naime, rado sjeća organizacije Svjetskog prvenstva prije devet godina jer je u blagajni bio ostao višak od 25 milijuna kruna odnosno, prema tadašnjem tečaju, više od tri milijuna eura. Ovaj put, međutim, situacija po organizatora ne izgleda dobro.

"Švedska je 2011. igrala polufinale SP-a i zato smo dobro zaradili. Kad govorimo o financijskoj isplativosti, uvijek je važno da domaćin izbori završnicu turnira. Sve će ovisiti o posljednjem vikendu u Stockholmu. Uspijemo li napuniti Tele 2 Arenu, možemo se nadati lijepoj financijskoj bilanci", rekao je uoči početka natjecanja za švedski dnevni list Aftonbladet Krister Bergström, glavni direktor švedskog dijela rukometnog Eura.

Međutim, glavobolje su započele već u prvom krugu jer švedski rukometaši neočekivano su u Göteborgu izgubili od Slovenije i u nastavak natjecanja prenijeli nula bodova. Njihove su šanse za plasman u polufinale time bile bitno smanjene, a dan kasnije stigao je novi udarac. Svjetski prvak Danska ispao je u prvom krugu. Upravo su Danska i Švedska trebale biti generatori prodaje ulaznica u skupini II drugog kruga u Malmöu.

U Malmö Areni ima mjesta za 11.000 gledatelja, a od danskih se navijača očekivalo da popune barem 5000 mjesta jer Kopenhagen je odmah preko mosta Öresund. Potom je šokantnim porazom od Portugala izglede za plasman u polufinale Švedska svela na tek malo bolje od teoretskih. Malmö Arena nije bila rasprodana ni na toj utakmici - ostalo je oko 1000 praznih stolica. Što će se tek dogoditi ako Švedska izgubi sve šanse za polufinale? Organizatore bi mogao utješiti i eventualni švedski plasman na treće mjesto u skupini jer tada bi domaćin u subotu (25. siječnja) u Stockholmu igrao za peto mjesto na Euru.

U takvoj situaciji, direktor Bergström sve nade ulaže u alternativna rješenja, odnosno hrvatske navijače, za koje očito zna da su spremni masovno podržati svoju reprezentaciju.

"Drugi krug izborilo je nekoliko reprezentacija sa snažnom navijačkom podrškom, poput Norveške, Hrvatske, Islanda i Mađarske. Zato vjerujem da će u Tele 2 Areni biti publike", rekao je Krister Bergström.

U nedjelju iz službenih izvora nije bilo informacija o tome koliko je još ulaznica preostalo za završni vikend Europskog prvenstva. Na web stranicama EHF-a i dalje se mogu kupiti ulaznice za polufinalne utakmice (petak u 18:00 i 20:30), ali onih najjeftinijih od 15-ak eura više nema. Trenutačno su dostupne ulaznice po cijeni od 70 do 130 eura. Tijekom završnice u Tele 2 Areni, nogometnom stadionu i multifunkcionalnoj areni južno od centra Stockholma, u kojoj svoje domaće utakmice igraju švedski nogometni prvoligaši Hammarby i Djurgården, na tribinama ima mjesta za oko 20.000 gledatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara