koronavirus u sportu

Hrvatski reprezentativac od države dobio 3250 kuna zbog korona-krize

 Hrvatski reprezentativac od države dobio 3250 kuna zbog korona-krize
Foto: Igor Kralj / Pixsell

MILE ŠKORIĆ, kapetan i legenda Osijeka te reprezentativac Hrvatske, od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobio je "potporu za očuvanje radnih mjesta" koja za ožujak iznosi 3250 kuna.

Pomoć je primio na račun obrta "Samostalni sportaš Mile Škorić", a na nju ima pravo jer su mu uslijed ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa prihodi pali za više od 20 posto. 

Do toga je došlo jer je Škorić, kao i njegovi suigrači, prihvatio odluku kluba da im se plaće smanje za 50 posto i to tako da je 25 posto nepovratno smanjenje, a 25 posto će im se isplatiti kada se nastave natjecanja prekinuta zbog korone. 

Pravo na vladine mjere pomoći Škorić ima jer, poput većine nogometaša u Hrvatskoj, s klubom ima sklopljen ugovor o profesionalnom igranju, a ne ugovor o radu.

Zato sportaši moraju otvoriti obrte putem kojih im se plaća isplaćuje u bruto iznosu, od čega državi moraju platiti porez i doprinose.

Državne potpore za očuvanje radnih mjesta dobili su i Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek.  

Središnji državni ured za sport još je jedna institucija koja pomaže klubovima. Taj ured primio je 533 zahtjeva za potporu i isplatio je 3,4 milijuna kuna pomoći.

Osim Škorića, koji je najpoznatije ime na popisu onih koji su dobili potporu, su još neki nogometaši Osijeka: Petar Bočkaj, Mirko Marić, Tomislav Šorša, Marko Barešić, Alen Grgić, Karlo Kamenar, Jerry Mbakog, Luka Marin, Marko Malenica.

Mnogim trenerima Hajdukove škole nogometa odobren je zahtjev, pa su pomoć države u krizi dobili Mario Despotović, Mate Radić, Andro Fistonić, Zlatko Jerković, Stjepan Radovančić, Jure Srzić, Marijan Budimir, Robert Jurica, Siniša Šegović, Daniel Vušković, Roko Kurtović, Darko Franić, Zoran Roglić,  Dejan Tomić, Ante Puljiz, Mateo Bebić i Vinko Bego, kao i kondicijski treneri Šime Veršić i Toni Modrić.

Potporu su u Rijeci dobili Danko Matrljan, pomoćnik trenera prve momčadi i Vjekoslav Miletić, trener juniora.

U Dinamu je pomoć odobrena Jozi Bandiću, treneru kadeta. 

Među dobitnicima državne potpore je i Nenad Pralija, pomoćni trener u U17 reprezentaciji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara