I vrhunski sportaši se okuražili promjenom vlasti: Ne želimo odvajanje sporta od politike!

Zoran Primorac, predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca

Foto: Josip Moler /Cropix

HRVATSKI KLUB OLIMPIJACA, održao je 10. sjednicu Skupštine. Predsjednik HKO-a Zoran Primorac, kazao je da su u Splitu i Rijeci osnovani gradski klubovi olimpijaca, čiji su predstavnici Petar Skanski i Samir Barač kooptirani u Upravni odbor HKO-a, te podržao inicijativu o osnivanju sličnih klubova u Dubrorvniku i nekim drugim gradovima.

Vrhunski sportaši ne podržavaju tezu da sport treba odvojiti od politike jer "tamo gdje se koristi državna zastava, gdje se kitiš državnim grbom, gdje se pri svakoj značajnoj manifestaciji svira državna himna i gdje se financijska sredstva dobiju gotovo isključivo iz proračuna, to mora biti podložno kontroli i jurisdikciji pravne države", kazao je predsjednik splitskog Kluba olimpijaca Petar Skansi.

Olimpijci se ne smatraju teretom društva, nego žele da i nakon okončanja aktivnog bavljenja sportom budu koristan reprezentativni segment društva. Zadužili su Zorana Primorca da u razgovoru s novim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem vidi što nova Vlada planira sa sportom, posebno s donošenjem novog Zakona koji bi trebao regulirati status vrhunskih sportaša i u kojem bi se sport trebao tretirati kao djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Smatraju da je sport najbolje sredstvo za odgoj mladog čovjeka i zato se zalažu za fer odnos i sport bez nedozvoljenih sredstva i kriminalnih radnji.

Jednoglasno je usvojen financijski izvještaj kojeg je iznio glavni tajnik HKO-a Damir Škaro, naglasivši da su jedini izvori financiranja Kluba sredstva koja redovito dobivaju od Hrvatskog olimpijskog odbora. Iznesen je niz konkretnih prijedloga za poboljšanje položaja sportaša u našoj zemlji, posebno onih koji su zaslužni za ugled i afirmaciju Republike Hrvatske u svijetu.

Zasjedanje skupštine započelo je minutom šutnje u čast četvorici preminulih članova Kluba: Marijanu Žužeju, Tomislavu Franjkoviću, Iztoku Pucu i Pavlu Jurini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara