Igrali su za Bilića: "Pokazali smo pravo lice Hrvatske"

Foto: Boris Kovačev / Cropix

"PUNO naših igrača živi svoj san, čeka iz Liga prvaka, Kup Uefa... A borili su se sinoć kao da ih čeka 15 dana pauze. Na tome im najviše čestitam", laknulo je nakon Francuske Slavenu Biliću kojem je inat njegovih igrača na velebnom i pristojno ispunjenom Stade De Franceu osigurao  barem prividni mir do lipnja i nastavka kvalifikacija.

Možemo polemizirati kakva je zapravo ta nula s hrama francuskog nogometa, no činjenica je da smo ostali neporaženi protiv jedne od, renomeom, najjačih reprezentacija svijeta. Makar Blancova Francuska nije pokazala Bog zna što, Biliću je ovaj remi značio barem koliko i pobjeda. Možda mu je sačuvao i posao, makar danima odlučno tvrdi da se zbog jednog poraza nije spreman odreći svega dobrog što je uskladištio u svojoj vladavini.

"Bili smo psihički prazni. Koncentracija nije bila na razini, vremenska razlika nas je iscrpila i zato smo promašili neke šanse. Čestitao bih svim igračima i onima koji su igrali i oni koji su bili na klupi - pokazali smo pravo lice Hrvatske. Karakter nakon teškog poraza'', rekao je naš kapetan Darijo Srna.

Čini se da je u prvom dijelu bio ne previše uspješan eksperiment izbornika na desnom krilu. Iako je u nekoliko navrata imao dosta prostora nije najbolje reagirao. U drugom dijelu vratio se na standardni punkt gdje je zadnjih pola sata ordinirao Franck Ribery, što nijednom beku na svijetu ne može izvući osmijeh na lice. Sreća po Bilića da Blac nije ranije posegnuo za Bayernom neuhvatljivim virtuozom.

"Mislim da je izmjena pozicija bila dobra. I u vezi i u obrani. Stvarali smo i neke šanse. Nakon njihovog presinga odgovorili smo šansama", reći će Srna i osvrnuti se na pobjedu Izraela nad Gruzijom koja je dodatno zakomplicirala situaciju u skupini.

"Mi smo ti koji odlučujemo o našoj sudbini. Dočekujemo Gruziju i Izrael kući, moramo pobijediti četiri utakmice i tako ćemo trasirati put na Euro."

Zapaženu je partiju odigrala Bilićeva obrana, dok su one malobrojni napadački pokušaji većinom bili plod francuskih grešaka ili inspiracije naših pojedinaca. I ovaj put inspiracije je bilo premalo, ali borbenost nije izostala. Uvijek je tako kada se Hrvatska susretne s velikim imenima. Bilić će reći - paradoksalno, ali s jedne strane razumljivo. Francuska je željela igrati, baš kao i mi, doduše iz nekih drugih pobuda.
 
Obranom su dirigirali profesor Joe i Dejan Lovren kojem je izbornik dodijelio epitet - jednostavno fantastičan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći da sam zadovoljan. Nije to bila pretjerano dobra igra, ali dobro nam je ovo došlo, da vratimo samopouzdanje nakon Gruzije. Da smo izgubili ne bi bilo nimalo dobro, baš ne bi. Kad su nas stisnuli kombinirali smo dobro pred kraj prvog dijela. Imali smo peha s ozljedama, ali drago mi je da je puno igrača dobilo priliku"

"Sa Šimunićem se dobro slažem. Ma slažem se ja dobro i sa Ćorlukom i sa Šifom. Očekivao sam puno bolje, ofenzivnije Francuze. No ni kod njih nije bajno, imaju problema. Imamo i mi stvari koje treba popraviti"

Morao se osvrnuti na Riberyja.

"Vidjeli ste, kada je ušao.... Kakav igrač! U 20 minuta je čovjek radio takvu razliku na terenu. Fantastičan je."

Mladen Petrić dobio je 20 minuta na St. Denisu. Perišić je ovaj puta bio ispred, a u upravo su njih dvoje imali najveće šanse matirati Llorisa.

''0:0 je dobar rezultat. Francuzi su veliki protivnik. Žao mi je one moje šanse. Raktić me odlično poslužio nisam dobro iskontrolirao loptu. Šteta.''
 
Stanje u skupini izgleda zamršeno.

"Volio bih da su Gruzija i Izrael odigrali neriješeno. Malo se zakompliciralo, no i dalje imamo sve u svojim rukama. Doma moramo pobjeđivati i onda u Grčkoj biti pravi."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara