Imaju manje nogometaša nego Zagreb i Split, ali su među 16 najboljih na Euru

Imaju manje nogometaša nego Zagreb i Split, ali su među 16 najboljih na Euru

Foto: Screenshot/Twitter/UEFA

PLATINIJEV "EURO za sve", prvo europsko prvenstvo sa 24 reprezentacije na turniru, donio je sreću "malim" nogometnim nacijama, pa čak i debitantima koji su, za razliku od "teškaša" poput Rusije, Ukrajine, Švedske i Turske, prošli u drugi krug Eura u Francuskoj.

U osminu finala Europskog prvenstva prošle su čak dvije reprezentacije sa samog dna ljestvice po broju registriranih nogometaša, a od osam najmanjih nogometnih zemalja na Euru prošlo ih je čak šest, uključujući Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivano, svjetski prvak Njemačka ima uvjerljivo najviše registriranih nogometaša, više od 6 milijuna, koliko zajedno nema sljedećih pet zemalja na listi. Francuska i Italija imaju nešto više od milijun i pol, a Engleska mrvicu manje, slijede Rusija sa više od 800 tisuća, Ukrajina, Češka, Poljska, Španjolska, Austrija i Švedska s više od pola milijuna nogometaša.

Hrvatska je pri dnu sa jedva 110 000 nogometaša, tek koju tisuću više od Rumunjske, i 20-ak tisuća manje od Mađarske. Wales i Albanija imaju upola manje. Na samom dnu su, pak, dvije zemlje koje su u svom debiju na Euru uspjele proći među 16 najboljih, Sjeverna Irska sa 38 000 i Island sa 21 500 nogometaša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara