REPREZENTACIJA U SPLITU

Interventna policija u centru Splita: Legitimiraju sve koji su im sumnjivi

Interventna policija u centru Splita: Legitimiraju sve koji su im sumnjivi
Foto: Dalmatinski portal

POLICIJA je večeras zauzela uži centar Splita. Smjestili su se na vrhu Marmontove ulice i provjeravaju prolaznike uoči kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. godine protiv Mađarske u četvrtak u Splitu.

Legitimiraju sve koji im djeluju sumnjivo, nose kapuljače ili ruksake. Jedno policijsko vozilo (marica) je parkirano kod crkve sv. Frane. Među policijom su i članovi interventne jedinice.

Osiguranje za utakmicu protiv Mađarske jače je nego kada se u Splitu igraju visokorizični derbiji Hajduka i Dinama. Policija ima spremne antidron puške, a helikopteri već kruže nad gradom.

Danima u Splitu vlada opsadno stanje, a oko tisuću policajaca iz cijele Dalmacije osiguravat će utakmicu u četvrtak. Oko stadiona će biti i veliki broj policajaca u civilu. Osiguranje stoji tri milijuna kuna. Na Poljud stiže kompletan državni vrh, predsjednica Kolinda, premijer Andrej Plenković i svi ministri. Dolazak je najavio i mađarski premijer Viktor Orban, ali ta informacija još nije službeno potvrđena. 

Oko 1700 navijača Mađarske stiže u Split tijekom sutrašnjeg dana, a uoči utakmice bit će smješteni u fan-zoni kod Spaladium Arene. HNS je danas izdao posebne upute navijačima koji dolaze na Poljud.  Policija će imati pravo privesti svakog navijača i udaljiti ga ako se ne bude pridržavao izrečenih pravila. Zabranjena je kupnja ulaznica na crnom tržištu i sjedanje na mjestu koje nije označeno na ulaznici. 

Policija najavila detaljne kontrole, očekuju se razne navijačke skupine 

"Bez ulaznice na svoje ime nemojte ni dolaziti na stadion", poručuju iz PU splitsko-dalmatinske. Situaciju će s mora nadgledati mornarica, na dispoziciji je pravi ratni arsenal. Oko Poljuda sutra će biti formirana tri kontrolna prstena.

Osim navijača Mađarske, očekuje se dolazak pripadnike mnogih navijačkih skupina iz Hrvatske i BiH, zbog čega su mjere pojačane provjere već počele na ulicama grada.

"Obavještavamo građane kako će policijski službenici kontinuirano nekoliko dana prije javnog okupljanja  a posebno intenzivno na sam dan održavanja javnog okupljanja, biti pojačano nazočni u Gradu Splitu, na prometnim blokadnim punktovima u gradu, ali i na prilaznim pravcima, te poduzimati mjere i radnje iz nadležnosti policije u cilju prevencije protupravnih ponašanja. Na dan održavanja javnog okupljanja očekujemo na području Grada Splita, ali i na čitavom području Splitsko-dalmatinske županije, veliki broj navijača, pripadnika različitih hrvatskih navijačkih skupina, kao i strane navijače, radi čega molimo građane da ukoliko uoče skupine osoba koje se protupravno ponašaju ili bi se mogle protupravno ponašati, da odmah pozovu policiju na broj 192. Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima", priopćili su iz PU splitsko-dalmatinske.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara