Iranke će smjeti na stadione, FIFA u suprotnom zaprijetila sankcijama

Iranke će smjeti na stadione, FIFA u suprotnom zaprijetila sankcijama
Foto: Guliver Image/ Getty Images

IRANKE će u budućnosti moći gledati međunarodne nogometne utakmice na stadionima, najavio je u četvrtak iranski ministar sporta.

"Sve je spremno kako bi žene mogle doći na stadion, ali na početku samo na međunarodne utakmice", rekao je ministar sporta Masoud Soltanifar. 

Pripremljeni su odvojeni ulazi, tribine i toaleti za žene na stadionu Azadi u Teheranu, na kojem Iran igra većinu svojih utakmica i gdje će biti domaćin kvalifikacija za SP idući mjesec.

Za siguran ulazak i izlazak žena sa stadiona brinut će se veći broj policajaca, istaknuo je Soltanifar. Četrdeset godina ženama je bio zabranjen ulazak na stadion. Nedavno je jedna žena i smrtno stradala nakon što se zapalila prosvjedujući što je dobila zatvorsku kaznu zbog pokušaja gledanja klupske utakmice.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je za ukidanje zabrane, ali je nemoćan pred željama vjerskih vođa, koji smatraju da je atmosfera na stadionu neprimjerena za žene. Međutim, zabranu ne podržava ni Svjetska nogometna organizacija (FIFA) koja Iranu prijeti sankcijama, pa čak i izbacivanjem sa SP-a 2022. godine.

"Vjerujem da će iranska nogometna federacija i iranske vlasti biti susretljive na naše opetovane pozive za rješenje neprihvatljive situacije", rekao je u četvrtak predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

"Naš stav je čvrst i jasan. Ženama se mora dopustiti ulazak na stadione u Iranu. Razumijemo da je potrebno poduzeti neke mjere prije nego što se to učini na prihvatljiv i siguran način, ali sada je vrijeme da se stvari promijene. FIFA očekuje pozitivan razvoj događaja već u listopadu u sljedećoj utakmici kojoj je Iran domaćin", dodao je Infantino.

Iran će ugostiti Kambodžu 10. listopada u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara