"Iskoristio sam što nam je Tuđman dao državu. Bez Hrvatske ne bi bilo Kostelića"

"Iskoristio sam što nam je Tuđman dao državu. Bez Hrvatske ne bi bilo Kostelića"
Foto: Guliver Image/Getty Images

AUSTRIJANAC Marcel Hirscher pobjednik je jubilarnog, 10. slaloma skijaša za Svjetski kup na zagrebačkom Sljemenu, dok su trojica hrvatskih skijaša ostvarili najbolje rezultate u dosadašnjoj karijeri, Istok Rodeš završio je sedmi, Matej Vidović 15., a Elias Kolega 20.

Najbolji skijaš današnjice i osvajač čak sedam Velikih kristalnih globusa Hirscher peti je put slavio na Sljemenu, gdje je bio najbrži i 2012., 2013., 2015. i 2018., a ovo mu je 30. slalomska pobjeda u karijeri. Do nje je stigao sa 60 stotinki prednosti ispred drugog Francuza Alexisa Pinturaulta, odnosno 62 stotinke ispred trećeg sunarodnjaka Manuela Fellera.

Na Sljemenu je jučer bio i Ante Kostelić, koji je izrekao nekoliko zanimljivih izjava. Gipsa je zasmetalo što je u internom izboru Večernjeg lista Ivica Kostelić bio tek na desetom mjestu.

''Sada se puno priča o Modriću, a on je igrač Reala, a ne Dinama. A Ivica i Janica su “made in Croatia”, od svoje četvrte godine pa do kraja karijere. Oni su kompletno proizvedeni ovdje. No nisu oni proizvedeni samo od mene nego i od vas ostalih, samo vi to ne znate. Kada vam je Tuđman dao državu, vi je niste znali konzumirati, a ja jesam. Onog trenutka kad je Tuđman održao onaj poznati govor ja sam u svoj skijaški dnevnik napisao: ”Kucnuo je čas, moj čas.” I tako su nastali Ivica i Janica. A hrvatsko skijanje paradigma je onoga što je bilo u SFRJ. Nikada nijedan drugi čovjek koji nije bio Slovenac ili nije pristao biti Slovenac – da se zove Petrovič premda je rođen kao Petrović jer je Hvaranin – nikada nije prismrdio Svjetskom kupu. I vidi kako se u šest godina sve to promijenilo. Da nije bilo Tuđmana, ne bi bilo ni Janice i Ivice'', rekao je Gips za Večernji list, pa se osvrnuo na nestvarnu dominaciju Marcela Hirschera:

''Nije on dominantan kao drugi veliki šampioni poput Girardellija i Zurbriggena.''

Ivica Kostelić se u velikom intervjuu kojeg je dao Indexu prije dvije godine u nekoliko navrata dotaknuo politike, a posebno je komentirao kontroverznu izjavu o ''njemačkom vojniku pred Staljingradom''. Evo što je Ivica rekao 2017. na tu temu.

"Imao sam  naivan odnos prema novinarima. Mislio sam da oni rade zapravo istu stvar kao i mi, da je naš odnos normalan, prijateljski. Zato sam bio otvoren, ali sam naučio da se to ne može. Moj odnos s novinarima nakon "njemačkog vojnika" više nikada nije bio do kraja otvoren. Hrvatski novinari su jednaki kao i njihovo okruženje. Prate se sportovi koji ovdje imaju pedigre, a skijanje je uvijek bilo - tamo neki sport. No mislim da su i novinari jako puno naučili kroz priču o Kostelićima i to je pozitivno. Ipak, nisu naučili do kraja, za to jednostavno moraš biti na stazi i na terenu. Moraš razumjeti da bi pisao. Danas se neznanje pokušava pokriti nekim drugim stvarima."

U istom je intervjuu Ivica komentirao i ulazak Janice u politiku.

"Ja to nikada ne bih mogao raditi. Svaka joj čast na hrabrosti. Ako smo trebali izabrati jednog sportaša za taj posao - onda je to trebala biti Janica. Žena je, ima snagu i takt. Cijenim njenu odluku, za to treba biti hrabar. Podržavam je kao svoju sestru. Kada bi bilo manje taštine, ljudi bi se ljepše slagali. Treba pokušati napraviti nešto pozitivno za sve u sportu. Sustav je dobar ako bolji zapovijedaju s lošijima. Kad postane obrnuto, onda nije dobro."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara