Janica najuspješnija sportašica SP-a, Hrvatska druga najuspješnija nacija

JANICA više nije samo hrvatska snježna kraljica, ona je svjetska snježna kraljica i skijašica čije će ime ostati zapisano u svjetskoj skijaškoj povijesti. 60 godina nitko nije obranio naslov svjetskog prvaka, a 23 godine nitko nije osvojio tri zlata na jednom prvenstvu. Uspjelo je to Janici.

Iako smo se svi potajno nadali da će Janica uzeti zlato u svim disciplinama koje će voziti, naglas smo govorili - "samo da dođe do cilja, pa što bude".

A ona je ponovo iznenadila sve, pa čak i nas koji smo vjerovali u nju. Nitko nikad nije bio najbolji u spustu i u slalomu. To su dvije potpuno različite discipline, u jednoj je bitna tehnika, u drugoj brzina.

Dok je dosad Janica bila prava tehničarka, na Svjetskom prvenstvu zasjenila je sve spustašice pobijedivši ih dvaput. Jednom u kombinacijskom spustu, a drugi put u spustu. I to, zamislite, bez pravih treninga. Prije SP-a spust je ove sezone vozila samo na utrkama Svjetskog kupa, a tek nakon dolaska u Bormio, odnosno Santa Caterinu, odradila je i spustaški trening.

Pa što još reći o njoj? Odustala je od veleslaloma kako bi snagu čuvala za slalom u kojem je pokazala da joj zaista nitko nije ravan. Viroza ju je toliko iscrpila da nije mogla sama izaći iz ciljne ravnine, ali na slalomskoj stazi je napravila veliki podvig - isčupala se iz skoro nemoguće situacije i doskijala je do zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri zlata iz tri nastupa na Svjetskom prvenstvu, obrana naslova svjetske prvakinje u slalomu, Janica je na ovom Svjetskom prvenstvu ispisala povijest.

Ne smijemo zaboraviti ni naše mlade skijaške nade, Niku i Anu, koje već dugo najavljuju kako ćemo imati tri skijašice među 10 najboljih. To im je po prvi put uspjelo na slalomskoj utrci na Svjetskom prvenstvu, a vjerujemo kako ćemo ih uskoro među prvih 10 gledati i na utrkama Svjetskog kupa. Imamo i mladu Mateu, čije karijera tek počinje.

Svjetski slalomski prvak iz Sankt Moritza prije dvije godine nije uspio obraniti naslov prvaka. Već u prvoj vožnji slaloma naletio je na jednu rupu zbog koje je morao odustati. Šteta, da nije bila njegova greška svjedoče i skijaši koji su odustajali na istom mjestu nakon njega, a i organizator koji je prekinuo utrku kako bi popravio stazu. Spomenimo i dobrog Natka Zrnčića Dima koji je u slalomu osvojio 31. mjesto. Ostali naši skijaši nisu uspjeli doći do cilja, ali i njihove skijaške karijere tek počinju.

Što je tu je, Hrvatska ima tri zlata, tri Janičina zlata, i time se nalazi na drugom mjestu najuspješnijih nacija na ovom Svjetskom prvenstvu. Ispred Hrvatske je samo Austrija, a iza Hrvatske su SAD, Švedska i ostale velike skijaške zemlje.

Spomenimo još kako dočeka za naše skijaše neće biti. Iako je bio najavljen za nedjelju u 18 sati, Ante Kostelić zamolio je za razumijevanje jer Janica već u srijedu putuje dalje, na utrke Svjetskog kupa, a jako je iscrpljena od viroze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara