MICHAEL JORDAN

Jedina utakmica u kojoj Michael Jordan nije imao šanse

Jedina utakmica u kojoj Michael Jordan nije imao šanse
Foto: Getty Images, Instagram

ERIC BARBER pisao je jednoj televizijskoj emisiji 80-ih godina i iznio svoj san da zaigra košarku jedan na jedan protiv Michaela Jordana. Zanimljivost je bila u tome da bi zvijezda Chicago Bullsa morala igrati u invalidskim kolicima, poput Erica. Tada 16-godišnji Barber nije očekivao da će od njegova pisma NBC Sports Fantasyju, televizijskom šouu koji je ostvarivao sportske snove gledatelja, biti bilo kakva rezultata. Međutim, Barberov san se ostvario i taj je trenutak ostao zabilježen na fotografijama, piše web stranica paralympic.org.

Nakon 33 godine te su se fotografije ponovno pojavile zbog pažnje koju je u travnju izazvala serija Posljednji ples. Ova serija prati Jordana i Bullse u pohodu na šest NBA naslova u osam godina.

Barber, koji je u međuvremenu osvojio dvije brončane medalje i sudjelovao na četirima Paraolimpijskim igrama (2000., 2004., 2008. i 2012.), živo se sjeća dana kad je pobijedio Jordana, vjerojatno najvećeg košarkaša u povijesti.

Konačni rezultat bio je 20:14.

"Pobijedio sam u toj utakmici zato što Michael nikad prije nije igrao u kolicima. Da je dobio kolica unaprijed, proveo bi cijeli tjedan trenirajući i vjerojatno bi bio bolji", prisjeća se Barber, koji je rođen sa skoliozom, oštećenjem kralježnice zbog kojeg od treće godine više nije mogao hodati.

Odrastao je u Chicagu, driblajući i šutirajući na koš na asfaltnim igralištima u parku. Njegov mentor Bob Trotter usmjerio ga je u košarku u kolicima tijekom rehabilitacije kad mu je bilo 13 godina. Tri godine kasnije, u ljeto 1987. godine, njegovo pismo NBC-u je izdvojeno i televizijski šou je organizirao susret Barbera i Jordana u košarkaškom kampu Illinois Benedictine College u blizini Chicaga.

Igrat će se na 20 poena. Barber je razgovarao s novinarima prije utakmice i kasnije je izrazio žaljenje zbog svojih komentara kako je uvjeren da će pobijediti Jordana.

"Naučio sam da je ponekad bolje biti skroman kad me pitaju o ishodu utakmice. Rekao sam da Michael nikad prije nije sjeo u invalidska kolica. Bio je rookie, a ja sam to radio najmanje dvije do tri godine. I to svaki dan. Rekao sam da neće znati ni kako upravljati kolicima", govori Barber.

Jordan mu je potom prišao i pitao ga o čemu se radi.

"Zanimalo ga je zašto sam to rekao, pitao me zašto mislim da ću se lako obračunati s njim i da on nema šanse", govorio Barber.

Utakmica je započela i baš kao što je Barber predvidio, Jordan je bio nespretan u invalidskim kolicima.

"Služio se kratkim zamasima kao i svaka osoba bez invaliditeta kad sjedne u kolica. Njegovi su okreti bili spori", kaže Barber, koji je poveo 16:4.

No, Jordan se uspio prilagoditi. Pronašao je poziciju koja mu odgovara, pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na koš, i pogodio pet šuteva zaredom.

"U jednom trenutku imao je loptu i kretao se prema naprijed, a ja sam ga zaustavio. Držao je loptu ispred sebe i pomislio sam kako je to prilika da oduzmem lotu Michaelu Jordanu. Ispružio sam ruku i udario po lopti koliko god sam jače mogao. Ali lopta se uopće nije pomaknula", govori Barber i nastavlja:

"A on mi je na to rekao: 'Oh, želiš mi uzeti loptu!? Baš sam počeo dobivati osjećaj.' Bio je vrlo čvrst. Danas se govori o njegovom natjecateljskom nagonu. Meni je to bilo jasno još 1987. godine, na temelju njegove sposobnosti da se brzo prilagodi sportu, da razumije gdje se treba postaviti da bi bio uspješan u toj utakmici. Zato je on najveći košarkaš u povijesti."

Ta utakmica dogodila se četiri godine prije nego što je Jordan 1991. osvojio svoj prvi NBA naslov. Barber je iz prve ruke osjetio kako izgleda poriv koji je Jordana vodio do šest titula, a to je i samom Barberu pomoglo da zaigra na četirima Paraolimpijskim igrama

"Michael je tada bio velika nadolazeća zvijezda, a ja sam dobio priliku da mu se suprotstavim. Pomoglo mi je osobno i sportski zaigrati protiv jednog od najboljih sportaša svijeta i pratiti ga tijekom tog dana koji smo proveli zajedno", objasnio je Barber.

Embed from Getty Images

Danas 40-godišnji Barber zaključio je svoju paraolimpijsku karijeru osvojivši broncu 2012. u Londonu, a medalju je osvojio i na svojim prvim Igrama 2000. godine u Sydneyju. Trenutačno igra klupsku košarku, mentor je mladim sportašima i radi u kadrovskom odjelu Sveučilišta Wisconsin-Madison.

Pogledao je cijeli Posljednji ples, koji je kod njega probudio nostalgiju.

"Odrastao sam u Chicagu i postao sportski fan u zlatno doba košarke. Gledajući što je izvodio osvajajući prvi naslov protiv Lakersa i posljednji protiv Utaha, očarao je mene i Chicago, kao što je očarao cijeli svijet", zaključio je Barber.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara