Jedna ekipa - otac i petero djece

Među 20 šahovskih ekipa, sudionica Državnog prvenstva školskih športskih klubova osnovnih škola Republike Hrvatske, jedna je posebna ekipa zagrebačke Osnovne škole Ante Kovačića koju čine petoro braće i sestara, a trener im je otac.

Tata Božidar Iveković (50), srednjoškolski profesor matematike i majstorski kandidat, naučio je šahu (od prve do četvrte ploče i rezerve): Zvonimira (13), Josipa (14), Anu (13), Tihanu (10) i Božidara (9). Na Državno prvenstvo dospjeli su kao najbolji u Zagrebu, gdje su na izlučnom natjecanju osvojili 27,5 bodova od mogućih 28. U Poreču su, prvog dana natjecanja, u četiri susreta, od mogućih 16 osvojili 15 bodova.

Na prethodna dva državna prvenstva, u Rovinju, osvojili su treća mjesta.

Da se ne radi samo o marljivosti Ivekovićevih nego zacijelo i o genetskom zapisu može se naslutiti po činjenici da sestrične ovih malih šahista, djeca tatina brata, Ivana (14) i Suzana (13), dobro igraju šah za zagrebačku Osnovnu školu Bana Jelačića.

U devet istarskih i dva primorsko-goranska mjesta dobili smo i prve državne prvake. U atletici najbolji su bili dječaci OŠ Novi Marof i djvojčice OŠ Tučepi; u streljaštvu dječaci OŠ Frana Krste Frankopana iz Malinske i djevojčice OŠ Oroslavje; u stolnom tenisu dječaci OŠ Srdoči iz Rijeke i djevojčice OŠ Šijana iz Pule; u plivanju dječaci OŠ Eugena Kumičića iz Rijeke i djevojčice OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba, a u gimnastici, u obje konkurenciji najbolja je bila OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, čije je djevojčice (Biondić, Keser, Saik, Šelj) vodila prof. Nives Krošnjar, a dječake (Baron, Noršić, Beara, Vrzić) prof. Krsto Mesić.

(Hina) xdd yad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara