Jedrenje - EP ulazi u završnu fazu

OTVORENO Europsko prvenstvo u jedrenju koje se u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar održava u Splitu, ulazi u završnu fazu, a naši jedriličari jedre iznad svih očekivanja.

U muškoj seniorskoj konkurenciji dominiraju jedriličari Mornara: Tonči Stipanović na prvom je mjestu, Tonko Kuzmanić je drugi, a Karlo Krpeljević četvrti. U juniorskoj konkurenciji, u kojoj jedri 161 natjecatelj, na prvom mjestu je Ivan Taritaš iz zagrebačkog kluba Sveti Nikola, a treći je Mornarevac Luka Mratović.

"O Tonču Stipanoviću i Tonku Kuzmaniću već se sve zna, oni su bivši svjetski i europski juniorski prvaci u laser radialu, zadnjih godinu dana jedre u olimpijskom laser standardu i njihovi su rezultati na ovom EP-u zapravo očekivani. Veseli me izvrstan rezultat Ivana Taritaša, koji je počeo ubirati plodove predanog i kontinuiranog rada," kazao je trener Minski Fabris.

Ženski laser radial nova je olimpijska klasa i regata u Splitu prvo je Europsko prvenstvo otkad je radial zamijenio europu. U seniorskoj konkurenciji na EP-u u Splitu nastupaju Mateja Petronijević iz Uljanika i Gea Barbić iz Vege. U juniorskoj konkurenciji također imamo dvije predstavnice: Tinu Mihelić iz kostrenskog kluba Galeb, koja je na nedavnom Svjetskom juniorskom prvenstvu u Koreji osvojila četvrto mjesto, te Renatu Petani iz Uskoka, koja je tek ove godine iz prijelazne klase laser 4.7 prešla u olimpijskog radiala i odmah postigla zapažena rezultate.

U sklopu Otvorenog Europskog prvenstva u jedrenju koje se u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar održava u Splitu, održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena Hrvatska jedriličarska reprezentacija u laser radialu predvođena Fabrisom.

Novinarima se obratio i član izvršnog odbora Hrvatskog jedriličarskog saveza Damir Višić, predstavivši jedriličare u radialu kao ekipu koja će na predstojećoj Olimpijadi u Kini Hrvatskoj zasigurno donijeti povijesnu prvu medalju u jedrenju. Osvrnuo se i na loš tretman medija prema jednom od naših najtrofejnijih sportova:

"Najveća sportska zvijezda u Brazilu nije Ronalno niti Ronaldihno, već sedmerostruki svjetski prvak u jedrenju Robert Scheidt. Hrvatska još uvijek nema Olimpijsku medalju, ali ima višestruke svjetske i europske prvake u jedrenju, a njihov medijski tretman je nikakav i to je sramota. Nadam se da će se s generacijom koja jedri na ovom EP-u u Splitu to promijeniti, jer oni su to doista zaslužili.

U četvrtak su predviđena dva plova, a start prvog jedrenja zakazan je za 11 sati. Regata završava u petak, a zatvaranje će biti u 18 sati u Uvali Baluni, na platou ispred prostorija Jedriličarskog kluba Mornar.

REZULTATI:

Seniorke: 1. P. Railey (SAD) 4 negativna boda, 2. S. Multala (FIN) 7, 3. K. Szotynska (POLJ) 10... 26. M. Petronijević (HRV) 45... 37. G. Barbić (HRV) 72...

Seniori: 1. T. Stipanović (HRV) 6, 2. T. Kuzmanić (HRV) 7, 3. T. Zhbankov (RUS) 11... 6. K. Krpeljević (HRV) 31, 7. J. Lalić (HRV) 36... 10. M. Matić (HRV) 56...

Juniorke:V. Le Bouteiller (FRA) 7, 2. K. Pic (POLJ) 11, 3. T. Mihelić (HRV) 14...

Juniori: 1. I. Taritaš (HRV) 4, 2. G. Pelt (NIZ) 6, 3. L. Mratović (HRV) 9... 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara