JEDRENJE: SKANDIA I ZANA ZA POBJEDU NA SYDNEY-HOBART

Ovogodišnje izdanje čuvenejedriličarske utrke od Sydneya do Hobarta krajem godine bit ćenajzanimljivije dosada, jer su među 60 prijavljenih brdodova izcijelog svijeta i dva potpuno nova i najveća koji su ikad suejlovalina ovoj opasnoj regati dugoj oko 630 nautičkih milja. L

Dva giganta od 30 metara su australska Skandia, za čijim će kormilombiti Grant Wharington, te novozelandska Zana, vlasnika StewartaThwaitesa.

Skandia i Zana će se sigurno boriti za pobjedu, jer je odustaoaustralski maxi Alfa Romeo, pobjednik prošle utrke i brod od 29 metarakoji je od 62 utrke otkad je izgrađen izgubio samo jednu.

Sa Nevilleom Crichtonom za kormilom Alfa Romeo je lani slavio nakondva dana i pet sati jurnjave morem južne Australije, te je zaostaosamo devet sati za rekordom utrke kojeg od 1999. drži danski krstašNokia.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri od zadnje četiri regate Sydney-Hobart vožene su u vrlo teškimolujnim uvjetima i ogromnim valovima, koji pogotovu vladaju u prolazuBass između australskog kopna i otoka Tasmanije.

Nakon što je 1998. šest jedriličara izgubilo živote, a 16 brodovapotopljeno, na ovoj utrci vrijede rigorozni uvjeti prijave isigurnosti.

(Hina) rš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara