Još jedna "biti ili ne biti" borba za Cro Copa: Mirko poput Rockyja lovi novi povratak na vrh

JOŠ JE četiri dana do dugo očekivanog povratka Mirka Filipovića u američki oktogon. Neki će reći da se Cro Cop vraća na mjesto nesreće, drugi će odgovoriti da Mirko u prve tri UFC borbe jednostavno nije bio onaj borac zbog kojeg je stekao ime jednog od najmoćnijih udarača MMA-a.

> Cro Cop: Nadam se da će me hrvatski navijači doći podržati u Koeln

Činjenica je da su mu Amerikanci pružili drugu priliku, a isto je tako gotovo sigurno da treću neće dobiti. Pred njim je znači još jedna od onih "ključnih biti ili ne biti" borbi. Pobjeda, posebno ako bi se radilo o nokautu ili tehničkom nokautu, vinula bi ga vrlo visoko, a Mirko bi se pravom nadao čak i prilici za teškaški pojas u sljedećih nekoliko nastupa jer UFC-ova hevy weight divizija jednostavno vapi za osvježenjem kao što je "hrvatski policajac". Poraz bi s druge strane bio katastrofalan i gotovo bi sigurno značio kraj karijere u UFC-u, ako ne i konačni kraj za MMA legendu. Mirko bi u slučaju neuspjeha utočište mogao eventualno ponovno potražiti u japanskim ringovima koji u posljednje vrijeme sve više liče na lakrdiju i freak show. Kvaliteta već duže vrijeme stanuje jedino u UFC-u, a to je vrlo vjerojatno i razlog zbog kojeg je Cro Cop odlučio ponovno navući "američke" rukavice. Zarada mu više nije primarna i jedini motiv za spartanske treninge u 35-oj godini Filipović može vidjeti u dokazivanju samom sebi, ali i svim onim "zlim jezicima" koji su ga spremili u mirovinu, da u njemu i dalje ima vatre.

Iako Filipović tvrdi da se dugo vremena nije osjećao bolje i motiviranije, kao i da jedva čeka početak borbe protiv Britanca Mustaphe Al Turka, ova je borba ipak došla malo (ili bolje reći puno) prerano za njega. Nakon teške operacije koljena u siječnju, Mirko je tek nedavno počeo raditi nožne tehnike, a informacije koje stižu iz njegovog tabora kažu kako je puni pogon dosegnuo tek prije petnaestak dana. No isto je tako vrlo vjerojatno da je ponuda Dane Whitea bila vrlo jasna i ograničena. UFC-u je trebala zvijezda koja će prvi njihov turnir na europskom tlu (Englesku ne računamo) dignuti iz mrtvih. Loša prodaja ulaznica i sportsko-političke igrice donijele su negativan publicitet, a Cro Cop je bio idealan mamac za gledatelje kao jedna od najvećih europskih MMA zvijezdi i to još s područja bivše Jugoslavije. Filipović stoga nije imao previše izbora i borbu je unatoč preuranjenosti morao prihvatiti baš sada.

Kad se govori o Mirkovom protivniku, a s tim se slaže i većina svjetskih MMA kolumnista, Britanac libanonskog porijekla idealan je borac u ovom trenutku. Relativno dobre reputacije (bivši Cage rage prvak) Al Turk ne bi trebao biti prevelik izazov za Filipovića u stojci. Dapače, ukoliko se borba ne preseli na parter, Cro Cop bi trebao biti potpuno dominantan, a cijela priča ne bi trebala otići do druge runde. To se najbolje vidjelo u Al Turkovom debiju u američkoj organizaciji koji je izgubio protiv Cheicka Konga. Osim na samom startu, Britanac je uglavnom izgledao kao hrpa mišića u hlačama koju je Francuz dobro izbatinao. Stvar bi mogla biti kudikamo neugodnija za Filipovića ako ga Al Turk uspije srušiti. Odličan hrvač poput njega s vrlo solidnim ground&poundom i dobrom potkovanosti u brazilskoj jiu-jitski mogao bi Cro Copu zadati dosta problema. Sjetimo se samo neugodnih laktova koji su Mirka načeli u borbi protiv Gonzage. Ovaj dio priče ipak poziva na oprez.

Zbrojivši sve plusove i minuse prognoza je ipak optimistična. Al Turkovo hvalisanje kako će Cro Copa uništiti ipak je samo hvalisanje. Mirko je puno kvalitetniji borac i vjerujemo da će mu subota u njemačkom Koelnu donijeti "povratak". Simbolično ili ne, upravo je to naziv UFC-ovog 99 turnira...

Marko Petrak
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara