SLUČAJ MAKSIMIR

Kako je moguće da je tribina Maksimira sad neuporabljiva, a na njoj su bili navijači?

Kako je moguće da je tribina Maksimira sad neuporabljiva, a na njoj su bili navijači?
Foto: Index

DINAMO i Hajduk u nedjelju od 21:05 igraju veliki derbi 34. kola HNL-a.

Na Maksimiru će zbog epidemioloških mjera biti najviše 5970 gledatelja što je jedna trećina kapaciteta stadiona. Kapacitet je smanjen zatvaranjem istočne tribine, koja je teško oštećena u potresu, ali naknadnim pregledom zatvoren je i jug pa će Hajdukovi navijači, njih najviše 300, biti smješteni u odvojenom sektoru na zapadnoj tribini.

Dinamo je danas objavio da je na Maksimiru završen dosad najdetaljniji pregled stadiona koji su obavile gradske službe. To je bio već treći pregled stadiona od potresa. Prvim pregledom, par dana nakon potresa, Maksimir je proglašen "privremeno neuporabljivim" da bi 5. svibnja drugim pregledom utvrđeno da se istočna tribina zatvara te da se ostale tribine mogu koristiti uz minimalne preinake.

Ispod sjevera postavljene skele

Tako su ispod sjeverne tribine, s koje su u potresu popadale goleme i teške staklene ploče, postavljene skele na par mjesta koje su djelomično štitile navijače od potencijalno kobnih "projektila", dok je ispod zapada poslužila ranije postavljena mreža koja čuva glavu od odlomljenih komada betona.

Ovih dana na Maksimiru je odrađen i treći, najdetaljniji pregled nakon kojeg je zatvorena i južna tribina. Na jugu nema vidljivih oštećenja, ali u Dinamovom priopćenju stoji da "postoji potreba za dodatnim statičkim izračunima te s obzirom na navedeno tribina privremeno ne može biti korištena za gledateljstvo".

Nakon što je zatvoren istok, Dinamovi navijači s godišnjim ulaznicama za tu tribinu prebačeni su na jug koji je detaljnim pregledom proglašen nesigurnim. Kako je moguće da su navijači pušteni na tribinu koja je sad zatvorena, pitali smo Grad Zagreb, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

HNS dao licencu Maksimiru

Maksimir je već godinama u katastrofalnom stanju, a HNS-ova komisija za licenciranje dala mu je licencu za Uefina natjecanja sljedeće godine. Podsjetimo, u ožujku prošle godine s Maksimira se u razmaku od nekoliko dana sa zapadne tribine odlomio komad betona, a onda je metar od grupe djece pala golema staklena ploča sa zapada i samo slučajno nikoga nije teže ozlijedila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara