Jurčić: Veliki problem reprezentacije je nesrazmjer među igračima

KRUNOSLAV JURČIĆ jako dobro poznaje našu nogometnu reprezentaciju. Nekadašnji igrač bio je član ekipe koja je prije deset godina osvojila svjetsku broncu i s velikim zanimanjem će pratiti reprezentaciju na Euru. Juričić nam je u razgovoru otkrio da je veliki optimist, da vjeruje da Hrvatska može do dobrog rezultata iako smatra da je i plasman na ovakvo natjecanje uspjeh.

"Za Euro svi komentiraju i analiziraju ali samo oni koji su tamo mogu nabolje znati kakvo ja stanje stvari. Ne mislim da bi bilo dobro da optimalnu formu dosegnemo prije prvenstva na pripremnima utakmicama, te utakmice ne znače mnogo."

Nedavno je Bilić izjavio da će biti loše ako nam vezni red ne bude inspiriran.

"To je točno, vezni red je srce ekipe i ukoliko Srna, N. Kovač, Modrić i Kranjčar ne budu igrali kako mogu neće biti dobro. No, ja sam veliki optimist i siguran sam da će reprezentativci biti na razini koja se od njih očekuje i da će ova reprezentacija dobro odigrati."

Zabrinjavaju li Vas nešto lošije igre reprezentacije u pripremnim utakmicama?

"Nisu. Poznavajući naš mentalitet ipak oni nisu išli sto posto na tim utakmicama. Naša reprezentacija igra dobro kad je bitno i protiv jakih ekipa, a to će na Euru biti slučaj. Iako dečki nisu u pripremnim utakmicama nisu odigrali najbolje, na prvenstvu će dati sve od sebe i izvući maksimum."

Mislite li da je problem što neki igrači ne igraju u svojim klubovima?

"Veliki problem ove reprezentacije je nesrazmjer između onoga što su igrači odigrali tijekom sezone. Neki su igrali stalno, neki su uglavnom bili na klupi i teško je napraviti kvalitetne pripreme kad imate takav profil igrača. Normalno da je ljepše kad se igra no možda je nekad bolje da se ne igra jer su onda manje umoran. Problem koji se javlja kod neigranja je to što se gubi osjećaj za prostor i loptu, a pripreme služe da se ispravi ta nesigurnost koja je normalna pojava. Sjećam se da  je '98. bilo sličnih problema no mi smo ipak imali malo više vremena za pripremu. No želim naglasiti da je bitno imati malo sreće, te da novinari, navijači i stručni stožer budu uz reprezentaciju i onda možemo do velikog rezultata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako gledate na skupinu i naše protivnike?

"Imamo skupinu koja je, ako pogledate bez kritičkog razmišljanja, lagana i u koju bi čovjek išao bez respekta. No kad malo bolje pogledate, tu su Austrijanci koji su inače autsajderi no bit će domaćini i to im je najveća prednost. Ali, siguran sam da će naši svladati domaćine. Njemačka je uvijek favorit i odlična momčad, mislim da ćemo o prolasku odlučivati s Poljacima. Poljska je tvrda momčad, to će biti čvrsta utakmica. Ako mi svladamo Austriju, siguran sam da se možemo nositi i s Poljacima te otići u četvrtfinale."

Tko je po Vama favorit za osvajanje Eura?

"Gledao sam Nizozemce protiv Walesa, to je strašna momčad. No, može neki tim imati dobre igrače no ako ne igra kao ekipa, ništa ne joj to ne vrijedi. Po mom mišljenju, favoriti su Španjolska, Njemačka, Nizozemska i Italija koja igra taktički jako dobro i može dobiti svakoga."

Za kraj, imate li kakve ponude i znate li gdje ćete nastaviti karijeru?

"Sad ću pratiti Euro, odmarati i čekati ponude. Iako u ovom poslu nikad ne valja previše oklijevati."

M.Pa.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara