Kad glasnogovornik HRT-a komentira "poraz" javne TV od kanala na kojem volontira

Tekst: D.R.
Foto: AFP

DANKO DRUŽIJANIĆ, nekadašnji urednik, a danas glasnogovornik HRT-a, i dalje je u nemilosti pojedinih kolega zbog svog volonterskog angažmana na Sportklubu. Već nekoliko tjedana Družijanića gledamo u ulozi sukomentatora u prijenosu NBA utakmica na ovom kabelskom kanalu, za što je HRT-a dobio pisano dopuštenje nadređenih.

Problem se, međutim, javlja na dvije fronte. Kolegama s javne televizije primarno smetaju dvostruka mjerila, s obzirom na to da su mnogima od njih poslane odbijenice na zahtjev za honorarni rad izvan kuće. Nadalje, prilično je neuobičajena situacija da glasnogovornik HRT-a daje izjavu o odustajanju HTV-a od kupnje prava za prijenos Ciboninih domaćih euroligaških utakmica koja je ove sezone otkupio upravo kanal na kojem volontira. Kao veliki zaljubljenik u košarku, kojeg u prvom redu viđamo na svakoj Ciboninoj utakmici, Družijanić se u slučaju Cibone našao u nezavidnoj situaciji, čak i u sukobu interesa, zbog čega će se o ovom slučaju u dogledno vrijeme razgovarati na Prisavlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su neki s čuđenjem dočekali Družijanićevu izjavu da sukomentatorski posao na Sportklubu odrađuje bez naknade, iz više izvora dobili smo potvrdu kako ni drugi stručni sukomentatori nisu honorirani za svoj posao, već to rade volonterski. Kolege se o Družijaniću izražavaju i više nego pohvalno, a i komentari gledateljstva i javnosti većinom su pozitivni. No, s druge strane, upitno je kako će novoizabrano vodstvo HTV-a pristupiti nedavnom slučaju oko prava prijenosa Ciboninih euroligaških utakmica.

"Istina je da ovo nije uobičajena situacija. Prema onome što sam vidjela, Družijanić je dobio dopuštenje glavnog ravnatelja HRT-a, kao i glavnog redatelja HTV-a. Osnovni problem je što sam svjedok da su se nekim zaposlenicima odbijale molbe za vođenje nekih humanitarnih projekata za koje se također ne dobiva naknada. Mislim da će se o ovome razgovarati, kao što se nadam da uskoro više neće biti na snazi dvostruka mjerila", kazala nam je Elizabeta Gojan, predstavnica HTV-ova ogranka Hrvatskog novinarskog društva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara