Kada će se u krenuti u sječu "hrvatskih Shinawatri"?: Predsjedniku Cityja se oduzima pravo vlasništva nad klubom

Kada će se u  krenuti u sječu "hrvatskih Shinawatri"?: Predsjedniku Cityja se oduzima pravo vlasništva nad klubom

PRESEDAN u povijesti Premiershipa: Thaksin Shinawatra, vlasnik Cityja i lice sa tajlandske potjernice, biti će podvrgnut testu "ispravnog i prikladnog vlasnika" engleskog  kluba i ako ne prođe kušnju, automatski će mu se zabraniti držanje vlasničkog udjela u klubu.

Vodstvo Premiershipa bilo je po prvi put prisiljeno poduzeti ove korake nakon što su tajlandske vlasti jučer izdale nalog za uhićenje Shinawatre. On je iz rodne zemlje pobjegao umjesto da se na sudu suoči sa optužbama za korupciju, koje se odnose na vrijeme kada je ovaj trenutni biznismen i vlasnik Manchester Cityja bio premijer Tajlanda.

Očekuje se kako će Shinawatra (koji ionako tvrdi da je proces protiv njega politički motiviran i montiran) sada zatražiti azil u Britaniji. Ali, ukoliko bude osuđen u odsutnosti, vodstvo lige će preispitati njegov kredibilitet za vođenje kluba.

"Svakom vlasniku kluba se automatski zabranjuje upravljanje klubom, ukoliko ga bilo gdje na svijetu kompetentni sud osudi za kazneno djelo". Thaksin je ipak još uvijek "ispravni i prikladni" vlasnik jer još nije osuđen.

Sud u Bangkoku je potvrdio da će se suđenje protiv Shinawatre nastaviti u njegovoj odsutnosti, a vjerojatno će Tajland tražiti izručenje milijardera i njegove supruge ukoliko ne dobiju azil u Engleskoj. Inače, "Gospođa ministarka" Pojaman, Thaksinova supruga, je osuđena na tri godine zatvora zbog utaje poreza, ali je puštena uz jamčevinu da se brani sa slobode do pravomoćne presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravno-političko-nogometna zavrzlama je tema dana u engleskom nogometu, a Guardian navodi kako bi najelegantnije rješenje bilo da Shinawatra proda klub, iako je glasnogovornik Cityja jučer poručio da tajlandski biznismen nema namjeru to uraditi.

"Ukoliko su pravila narušena, djelovati ćemo i nećemo dopustiti da to prođe nekažnjeno. Naravno da ćemo se savjetovati sa Ministarstvima sigurnost i vanjskih poslova", izjavio je Richard Scudamore, izvršni direktor Premiershipa.

Tjeralice za moćnim bračnim parom izdane su nakon što su bivši premijer i njegova supruga pobjegli sa Tajlanda, usput zastavši u Pekingu kako bi svjedočili ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

Osim problema sa kaznenim progonom vlasnika kluba, navijačima Cityja se pomračilo pred očima kada su doznali da je klub u financijskoj krizi jer Shinawatri tajlandska vlada zaledila otprilike 800 milijuna funti.

A.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara