"Kako će korumpirana rumunjska policija spriječiti srpsku dobrodošlicu Boysima?"

Tekst: D.R.
Foto: Arhiva

UOČI dolaska Dinama u Temišvar, gdje će Modri odigrati drugu utakmicu u Europskoj ligi, oglašen je alarm. Organizatori strahuju da će utakmicu, osim vjernih Bad Blue Boysa, posjetiti i pripadnici srpske nacionalnosti. Osim što mnogo Srba živi u rumunjskom Banatu, Temišvar se nalazi vrlo blizu srpske granice. Navijački su trendovi takvi da ne treba sumnjati kako će oni ekstremniji svakako prijeći granicu i posjetiti Dan Păltinişanu stadion. Nadalje, čak sedam tisuća Srba živi u Temišvaru, a mnogi su žestoki navijači kluba koji je iz kvalifikacija Lige prvaka izbacio ukrajinski Šahtar.

Jasno je, stoga, koliko će se opreza ulagati u organizaciju i osiguranje utakmice Dinama i Temišvara, koja je na rasporedu u četvrtak navečer. Povećan je rizik od ultrapopularnih dogovorenih okršaja, koji nisu strani BBB-ima. Dinamovi će navijači na put dug skoro 600 km vjerojatno u vlastitom aranžmanu - kombijima, automobilima, autobusom - a ćeka ih vožnja preko Beograda i Pančeva, ili preko Rume i Novog Sada. Malo je vjerojatno da će se odlučiti putovati preko Mađarske. Udruga navijača Dinama organizira put koji po glavi košta 300 kuna.

U svakom slučaju, bit će to veliko iskušenje, i za navijače, te za policiju i klubove. Situaciju ozbiljno shvaća i Damir Vrbanović, Dinamov direktor koji je za rumunjske medije istaknuo da se svakako radi o utakmici visokog rizika.

Do tisuću Boysa sprema se na put, ulaznica osam eura

"Moramo biti jako oprezni prilikom organizacije.  U Banatu živi mnogo stanovnika srpske nacionalnosti i shvaćate da to nosi veliki rizik. Očekujemo da će između 500 i tisuću Dinamovih navijača krenuti na put. Cijena ulaznice je osam eura."

Napetost uoči utakmice pojačali su i srpski mediji, koji ističu mogućnost sukoba Boysa i temišvarskih Srba. "Delije na putu", naslov jer koji donosi Glas javnosti, pozivajući se na anonimne izvore hrvatskih medija, koji govore o navijačima Zvezde željnih sačekuša bilo koje vrste i svrhe. Rumunji citiraju hrvatski tisak, koji savjetuje navijačima Dinama da putuju avionom, kako bi izbjegli put kroz Banat, gdje prijeti opasnost od sukoba s navijačima Zvezde i Partizana. Rumunjski su medij posebno skeptični prema tamošnjim organima reda.

"Policija će učiniti sve da vas kazni za nedjelo, ali ukoliko ih podmitite s pet puta manjim iznosom, prolazite bez problema", ističu.

Navijači Temišvara za Kosovo u Srbiji

Iako je Rumunjska u Europskoj uniji, neke su navike ostale iste. Temišvar ili mali Beč kako ga nekad zovu je drugi najveći grad u Rumunjskoj sa nešto više od 300 tisuća stanovnika. Momčad igra na stadionu Dan Paltinisanu, najvećem zdanju u Rumunjskoj koje prima nešto više od 30 tisuća ljudi. Zanimljivo je da su od 2002., otkad se natječu u prvoj ligi, svake godine imali najveći prosjek gledatelja na utakmicama. Navijači su im skloni neredima, a posebno na piku imaju Bukurešt i rivale iz tog grada, navijače Dinama i Steaue.

Prošle sezone navijači Temišvara žestoko su se sukobili s policijom, prosvjedujući zbog oduzimanja bodova od strane Fife zbog korištenja ljubičastih dresova. Iako je klub službeno star sedam godina, njegova je povijest puno duža, a puno toga svodi se na sukob s vlasnicima Politehnike, koji ne priznaju Temišvar svojim nasljednikom. Oko tri tisuće navijača Temišvara blokiralo je centar grada nakon odluke Fife, a četvero je ljudi ranjeno, od čega su dva policajca.
Iste godine, navijački su neredi zavladali ulicama Temišvara i prilikom ogleda s Partizanom.

No, s druge strane, prilikom rata za nezavisnost Kosova, navijači Temišvara iskazali su podršku Srbiji transparentima "Kosovo je Srbija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara