KAKO JE BLOKIRAN MAMIĆEV DINAMO? Klubu se osvetilo što jedinoj legendi nije vratio dug

KAKO JE BLOKIRAN MAMIĆEV DINAMO? Klubu se osvetilo što jedinoj legendi nije vratio dug

Foto: Getty Images / Guliver Image

400 TISUĆA EURA bio je Dinamo dužan Draženu Ladiću, odnosno on je 2002. toliko potraživao od kluba kojem je rekorder po broju nastupa (802) i čiji gol je branio 14 godina.

Umjesto da mu tada plati 3 milijuna kuna, Mamićev Dinamo se odlučio na 15 godina vucaranja po sudovima i ponašao se kao da to s klubom nema nikakve veze. Kazna za takvo ponašanje stigla je blokadom Dinama zbog duga Ladiću koji sada iznosi 7 milijuna kuna. Dakle, s kamatama narastao je na više nego duplo veći iznos od onog koji je Ladić od Dinama potraživao početkom milenija.
 
A i tada je bio strpljiv. Dvije godine nakon završetka igračke karijere koju je proveo u samo jednom klubu - Dinamu, čekao mu je da mu taj klub vrati ono što mu je dužan.
 
Ni onda nije posegnuo za tužbom, nego je s ostalom četvoricom bivših suigrača i vjerovnika kluba - Joškom Jeličićem (kojem je Dinamo bio dužan 600 tisuća eura), Miljenkom Mumlekom (200), Goranom Jurićem (160) i Sašom Bjelanovićem (100), javno pozvao Mirka Barišića i Velimira Zajeca, tadašnjeg predsjednika i direktora Dinama, na javnu raspravu o tome zašto im klub za koji su igrali ne vraća dugove. 
 
Uprava je taj poziv ignorirala, pa se petorka odlučila na dugu, neizvjesnu i skupu sudsku borbu kako bi dobili ono što im Dinamo duguje. 
 
Svi su odustali, ali on se nije dao
 
Koliko je ta bitka teška i zahtjevna, vidjelo se po tome što su od nje odustala čak četvorica Dinamovih vjerovnika. Svi osim Ladića su se u zamjenu za odustajanje od povlačenja Dinama po sudu nagodili s klubom. Drugim riječima, pristali su dobiti znatno manje od iznosa koji im je bio dužan, ali su tako uštedjeli veliki novac na plaćanje odvjetnika, desetak godina života i puno živaca.
 
Ladić se za razliku od njih zainatio.
 
U srpnju 2015. Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio u Ladićevu korist i naložio Dinamu da u roku od 15 dana Ladiću isplati 401.833 eura u kunama uvećane za kamate te da mu podmire parnične troškove u iznosu od 704.162,50 kuna. Dinamo se na presudu žalio. Umjesto zagrebačkom županijskom sudu, rješenje je dostavljeno Županijskom sudu u Rijeci.
 
Nakon Dinamove žalbe, tamošnji sud ukinuo je presudu i vratio predmet na novo suđenje. Ladić je ogorčen odlukom riječkog suda, ali i time što se žalbeni postupak iz Zagreba prebacio u Rijeku.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dinamo cijelo vrijeme tvrdi kako ova "inkarnacija" kluba nema ništa s prethodnima. Naravno, povijest tumači kako mu paše, pa kada je riječ o trofejima, onda si naravno pripisuje Croatijine. 
 
 
"Pravna osoba Croatia d.d. je ugašena i osnovana Udruga građana Dinamo koja nije pravni nasljednik Croatije", bio je tada pravorijek Vrhovnog suda RH kojim je Igor Cvitanović, najbolji strijelac u povijesti HNL-a i Dinama izgubio proces protiv kluba i umjesto 780 tisuća eura, koliko su mu ostali dužni "klubovi" koji se kite njegovim postignućima u monografijama, dobio je ništa.
 
Bolje išta nego ništa
 
Kasnije je i Cvita utješen "nagodbom" u vidu radnog mjesta u Dinamu koji "nije" pravni sljednik Croatije. Nije baš 780.000 eura, ali bolje išta nego ništa.
 
Kako su Dinamu omogućavane malverzacije kojima je izbjegavao plaćanje dugova bivšim igračima?
 
Za natjecanje u HNL prijavljivao se pod četiri različita imena. Kao Udruga građana NK Croatia upisan je u registar u studenom 1998. 
 
Ladić tvrdi da je pola igrača bilo registrirano u "NK Croatia športsko dioničko društvo" koje je završilo u stečaju. Prema zakonu, takva "društva" nisu se mogla natjecati, pa je sve utakmice koje je Dinamo igrao s tako registriranim igračima trebalo poništiti. Ladić je pak  ugovor o radu potpisao 1999. s NK Croatijom, ali udrugom građana.
 
Dinamova uprava više puta je ponavljala da je za plaćanje igrača bilo odgovorno dioničko društvo kluba koje je nakon stečaja ugašeno, a ne udruga građana, preko koje klub i danas posluje kao "Udruga građana GNK Dinamo" te da s tim dugom nema ništa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara