PREMIERSHIP

Kako je Kloppovo Oko pomoglo izgraditi veličanstveni Liverpool

Kako je Kloppovo Oko pomoglo izgraditi veličanstveni Liverpool
Foto: Getty Images

"TO SMO vježbali tjednima", šalio se Peter Krawietz nakon sad već slavnog kornera Trenta Alexander-Arnolda, koji je prošle sezone doveo do Liverpoolove pobjede 4:0 protiv Barcelone u Ligi prvaka. U istom dahu, šalu na stranu, Krawietz je ustvrdio: "Ne, to se zapravo dogodilo zbog Trentove brze reakcije." Tako Enis Yucekoralp započinje svoju priču o Kloppovom suradniku za These Football Times.

"Činjenica je da stalno radimo na brzim reakcijama, razmatramo razne scenarije oko kornera i slobodnih udaraca i stalno ih uvježbavamo. No kod svojih igrača u svakoj situaciji tražimo i ohrabrujemo raznovrsnost. U ovom slučaju, dugotrajni treninzi i stalna ponavljanja rezultirali su čudesnom spontanom reakcijom", objasnio je Krawietz.

U nekom smislu, dosjetka njemačkog stručnjaka bila je više nego površna, ali je, kao i sve šale, sadržavala i pomalo istine. Već gotovo dva desetljeća Krawietz drži leđa Jürgenu Kloppu. Nadimak Oko stekao je zbog svoje vizualne obrade i videoanalize pa je od samih početaka stalni izvor uvida.

Krawietz je rođen u Mainzu, nastavlja Yucekoralp, te je diplomirao na tamošnjem sveučilištu, a svoju sportsku diplomu iskoristio je kako bi 1996. godine dobio poziciju videoanalitičara u domaćem klubu. Bilo je to u vrijeme dok je Klopp još uvijek igrao za Mainz. Ironično je da su Krawietzove zadaće bile ukazati Kloppu na njegove pozicijske manjkavosti na desnom beku. Klopp to nije dobro primio. Unatoč hladnom početku, nakon prvih analitičkih sastanaka između njih se razvio topao odnos. Sjedili su i razmjenjivali ideje, kao što će bezbroj puta činiti u budućnosti.

Klopp je bio jedan od onih igrača u klubu koji su pokazali najviše interesa za Krawietzov rad i brzo shvatili ovaj proces kao priliku da nauče nešto više o prednostima videoanalize. Nakon što je postao trener Mainza, Klopp je 2001. godine promaknuo Krawietza u glavnog skauta. Potom se pridružio Kloppovom stožeru kao pomoćni trener u Borussiji Dortmund.

Embed from Getty Images

Od 2008. do 2015. godine Krawietz je razvijao i optimizirao svoje videoanalize za Borussijine nogometaše. Njegov je fokus bio usmjeren na poboljšanje momčadskih performansi, kao i pripremanje taktičkih analiza suparnika kako bi se ustanovile njegove relativne prednosti i slabosti te mogućnosti njihovog iskorištavanja. "To je suština videoanalize. Igrači trebaju završiti sastanak s punim poštovanjem suparnika, ali i s dobrom dozom samopouzdanja", rekao je Krawietz 2012. godine.

Gledajući unatrag na Krawietzovu karijeru s Kloppom, jasno je da dolaskom na Merseyside u jesen 2015. godine nije izgubio ništa od stalne želje za razvojem, napredovanjem i učenjem. Nakon što je pomogao pripremiti svaku od Liverpoolovih 250 utakmica u Kloppovom mandatu, Krawietzovo je oko za analizu i dalje podjednako oštro.

U prosincu 2019. godine Klopp je objavio kako je potpisao novi petogodišnji ugovor s Liverpoolom pa će u klubu ostati do 2024. Tako su ušutkana nagađanja o sedmogodišnjem ciklusu. "Kad sam u jesen 2015. dobio poziv, osjećao sam da smo savršen spoj. Sad osjećam da je to bilo podcjenjivanje. Ovaj klub je jako dobro mjesto, nisam mogao razmišljati o odlasku", rekao je Klopp.

Tijekom svog govora pri potpisivanju ugovora Klopp je naglasio važnost svojih pomoćnika, Krawietza i Pepa Lijndersa, te ostalog osoblja, bez kojeg se, kako je priznao, ne bi mogao posvetiti Liverpoolu: "Blagoslovljen sam što sam okružen s toliko nevjerojatnih suradnika. Iskreno, osjećam se kao najsretniji trener svijeta."

Osim pomoćnih trenera, u Liverpoolovom je stožeru još 40 osoba. Od Mone Nemmer do Andreasa Kornmeyera, voditeljice za nutricionizam i voditelja tjelesne kondicije, preko Jacka Robinsona i Johna Achterberga, trenera golmana prve momčadi, potom Thomasa Gronnemarka, strašno podcijenjenog trenera za ubacivanja, do Vitora Matosa, Lijndersove zamjene na mjestu trenera za elitni razvoj. To su ljudi koji čine Kloppov simpozij ideja.

Inovacija i pragmatičan pristup u Kloppovom stožeru specijalista još su neki razlozi zbog kojih je klub toliko uspješan. "Peter i Pep pridonijeli su razvoju ove momčadi isto koliko i ja. Iako mnogi vide samo mene kao lice kluba, njihovo stručno mišljenje neprocjenjiv je doprinos onome što želimo postići", objasnio je Klopp.

Glavni trener je vođa i lice momčadi, onaj koji definira duh momčadi i stimulira svoje igrače, samoproglašeno "srce". Lijnders, koji naizgled zamjenjuje prethodnog pomoćnika Željka Buvača kao "mozak", odgovoran je za trenažni proces, dok je "oko" Krawietz zaduženo za analizu i videopripremu pobjedničkog uvida.

Embed from Getty Images

Zajedno oni čine geštalt, trenerski entitet u kojem cjelina vrijedi i znači više od zbroja svojih dijelova. U tom zajedništvu se donose odluke o razvoju i treningu, usmjerene kako bi se Liverpoolova duša osmislila na sliku Kloppovog "mentalnog čudovišta".

Krawietz možda više radi u sjeni i rijetko razgovara s medijima. Djeluje kao da mu je draže raditi svoj posao daleko od znatiželjnih očiju. S druge strane, Lijnders je nesumnjivo najvidljiviji od Kloppovih taktičkih suradnika. Nakon što je nekoliko puta vodio riječ na konferencijama za novinare, nizozemski stručnjak pokazao se strastvenim zastupnikom pa se zbog te činjenice o njemu govori kao o dugoročnom Kloppovom nasljedniku.

Nakon prijevremenog odlaska Kloppovog dugogodišnjeg pomoćnika Buvača, 37-godišnji Lijnders mogao bi se preciznije opisati kao njegova desna ruka. Osim toga, odanost je na cijeni u nogometu pa je kao jedan od najstarijih Kloppovih savjetnika Krawietz ostao jedan od njegovih najbližih suradnika. 

"Već godinama radim s Peteom, još od Mainza i Dortmunda. Ali i dalje sam zadivljen stvarima koje on zapaža u utakmicama. Krasi ga nevjerojatan talent, koji je neprocjenjiv za nas. Jedno od mojih najboljih profesionalnih iskustava bilo je gledati ga kako se razvija i postaje trener kakav je danas. Uvijek je bio bitan za mene, ali njegov osobni razvoj otkako smo došli u Liverpool je izvanredan. On je jako pametan, pronicljiv i važan za nas", rekao je Klopp o svome suradniku.

Yucekoralp dalje piše kako se Krawietz prilagodio ritmu engleskog nogometa pa su treninzi Liverpoolovog majstora videoanalize uoči utakmica većinom posvećeni taktici, u kojima je fizički napor sekundaran u odnosu na usvajanje znanja. Treninzi više nalikuju na lekcije razumijevanja proceduralnog ponašanja suparnika i implementiranja određenih procesa u određenim situacijama u utakmici.

Karakterističan je duh Krawietza i Liverpoolovog stručnog vodstva simulirati intenzitet identiteta igrača koristeći scenarije iz utakmica na treninzima. Odražavajući namjeru momčadi da dominira suparnicima neumornim pritiskom i željom za osvajanjem lopte visoko na terenu, treninzi u Liverpoolu osmišljeni su oko tog glavnog fokusa. Gegenpressing, primjerice, sustav koji je postao sofisticiraniji tijekom Kloppovog mandata na Anfieldu, traži od kompletne momčadi da se brzo kreće i da djeluje kroz kolektivnu svijest da bi bio uspješan.

Liverpool se razvio u jednu od najučinkovitijih momčadi svijeta posljednjih sezona. Iako su vještina, taktika i mentalitet u tome imali ulogu, jedan od glavnih čimbenika su jedinstvo i zajedništvo cijelog kluba. Jedna od Liverpoolovih najvećih prednosti je njegov respekt prema geslu "snaga je u brojevima", ističe These Football Times.

Embed from Getty Images

Pa ipak, ideja iza trenerskog vodstva s toliko rigoroznim zajedničkim razmišljanjem je da Liverpoolovi igrači pronađu načine da budu spontani i kreativni. Napadačko usmjerenje daje upečatljive rezultate. To dovodi do onoga o čemu je Krawietz govorio u jednom od rijetkih intervjua, s Raphaelom Hönigsteinom iz Athletica: "Igrači se sjećaju prethodnih situacija i rješenja problema. Zato kasnije mogu implementirati te stvari u najvišem tempu i pod velikim pritiskom na terenu. To je najviši oblik suradnje."

To je pravi smisao Krawietzove dosjetke. Na mnogo je načina vjerojatno točno da su barem uvježbavali mogućnost takve spontanosti. Čuveni korner Alexander-Arnolda izravan je rezultat temeljnog treninga koji brusi automatsko kretanje i dopušta pronicljivost.

Ovakve rutine i taktičke koreografije traže mnogo videoanaliza i detaljnog rada s pojedinim igračima. Posebice su te sesije jedan-na-jedan intrigantan dio Krawietzove uloge. Ovaj dio Kloppovog trenerskog vođenja datira još od Mainza, kad su igrači imali sate videoanalize s Krawietzom kako bi usvojili kretanje.

U Liverpoolu su Naby Keïta i Fabinho imali koristi od višesatnog gledanja snimki s Krawietzom. Veznjaci u Liverpoolovom sustavu posebice moraju imati solidno znanje kako se njihova momčad kreće bočno i vodoravno, s loptom i bez nje. Osobito se kod Robinha isplatila latentnost njegova uvođenja, što je dalo daljnje dokaze Krawietzove stručnosti.

Ipak, Krawietza nema na Wikipediji. Nije to nužno mjerilo njegovog osobnog učinka, ali pokazuje relativnu povučenost ovog 48-godišnjaka. Učinak njegovog rada iza kulisa sasvim je izravan. Nigdje to nije toliko vidljivo kao u prekidima.

U sezoni 2018./2019. Liverpool je postigao 20 ligaških pogodaka iz prekida, gotovo dvostruko više nego prethodne sezone. Na početku prošle sezone Klopp i njegovi suradnici izričito su zatražili poboljšanje u tom segmentu igre, posebice kad se ima na umu talent igrača kao što je Alexander-Arnold u takvim situacijama. 

"Jednostavno nismo postizali dovoljno golova iz takvih situacija. Pa smo se na to fokusirali puno više, ne vremenski više, nego drukčije. Analitički odjel došao je s prijedlozima što bismo trebali raditi i na tome radimo. Briljantno je vidjeti kakav je ishod. Dečki uživaju. Na početku nije baš bilo tako, ali sad uživaju na treninzima jer to je briljantno kad funkcionira", rekao je Klopp.

Embed from Getty Images

Liverpoolovo gostovanje na Stamford Bridgeu u rujnu prošle godine najbolji je primjer kako se to nastavilo i u ovoj sezoni. Pobjeda protiv Chelseaja 2:1 bila je produkt dvaju slobodnih udaraca, rutinskih vježbi s Krawietzom u Melwoodu. "Radili smo na tome. Prvi gol vjerojatno nije zahtijevao toliko posla, mislim da je Trent rekao da je želio primiti loptu i onda pucati, a na drugom smo radili na treninzima i srećom se to isplatilo", otkrio je Andy Robertson, koji je asistirao u toj utakmici.

Nakon što je pobjeda u Londonu zapečaćena, Klopp je potvrdio Robertsonove riječi. Ali nakon što je Mohamed Salah dodavanjem petom otvorio priliku Alexander-Arnoldu za prvi pogodak, Klopp je također ustvrdio: "Ovaj mali potez promijenio je sve i učinio da Kepi bude nemoguće obraniti šut. Bio je to briljantan gol. Peter Krawietz i naši analitičari napravili su odličan posao s prekidima, posebice kornerima. Sviđali su mi se korneri u drugom poluvremenu, kad smo vjerojatno trebali postići dva gola. Ali ovo nije bila igra s prekidima, odigrali smo puno dobrih stvari i na kraju treba zabiti i to smo učinili. Sve je dobro."

U toj fazi sezone Liverpool je bio vodeći s maksimalnim učinkom - 18 bodova iz šest susreta - te je uspostavio pobjedničku seriju od 15 utakmica, koje sežu još u sezonu 2018./2019., u kojoj je samo jednom poražen. Pobjeda na Stamford Bridgeu bila je Kloppova 150. utakmica na Liverpoolovoj klupi, tijekom kojih je ubilježio 92 pobjede. Zahvaljujući u velikoj mjeri planiranom Krawietzovu inženjeringu, Liverpoolov marš srušit će još neke rekorde.

Do početka veljače Redsi su držali vrh ljestvice s nevjerojatna 73 boda, čak 22 više od drugoplasiranog Manchester Cityja. Tijekom serije od 42 ligaške utakmice u kojima nije poražen, Liverpool je osvojio 100 od moguća 102 boda. Za daljnju kontekstualnu perspektivu, Klopp i njegov stožer u prvim su sezonama na Anfieldu (2016./2017. i 2017./2018.) ostvarili dva plasmana na četvrto mjesto sa 75 i 76 osvojenih bodova.

"Zadovoljni smo razvojem u posljednje vrijeme, ali isto tako znamo da kraj priče još nije dostignut", rekao je Krawietz 2016. godine. Naravno, bio je u pravu. Tri godine kasnije, nakon plasmana u tri finala bez trofeja za Liverpool, Klopp i njegova momčad napokon su postigli trijumf i otvorili novo pobjedničko poglavlje osvajanjem Lige prvaka u Madridu.

Nakon nevjerojatno impresivne ligaške sezone te gotovo pet godina eksponencijalnog razvoja u Liverpoolu, Krawietz je ostao skroman: "Rekao bih da dosad nije bilo loše, neke su stvari izgledale prilično dobro. Danas smo tu gdje jesmo i dosad je to bilo dobro putovanje."

To je putovanje ove sezone Liverpoolu već donijelo UEFA-in Superkup i Klupsko svjetsko prvenstvo, a vjerojatno će donijeti i premierligašku titulu. Nakon što je prošle godine osvojio 97 bodova, što je klupski rekord, Liverpool će ove sezone biti još bolji.

Krawietzovi javni komentari nakon ligaške sezone 2018./2019., koji su se pojavili uoči finala Lige prvaka protiv Tottenhama, ponovili su zajedničku želju za postizanjem holističkog rezultata. Kad ih danas pogledamo, oni daju snažnu prognozu, piše These Football Times.

Embed from Getty Images

"Uvijek je mnogo važniji kompletan rad. Ne fokusiramo se samo na prvenstvo, mi želimo inicirati dugoročni razvoj i napredak. U skladu s tim, prvenstvo je nesumnjivo naš cilj i naša maksimalna želja. Znamo, međutim, da Liverpool vjerojatno neće biti najveća financijska sila u Engleskoj u sljedećih nekoliko sezona. Zato je ovo suludo ambiciozan cilj. I dalje ćemo pokušavati. Međutim, kvaliteta i dubina momčadi su glavni faktori i to se ne može ignorirati", izjavio je Krawietz.

Dok je ljeto prolazilo, malo je tko mogao predvidjeti kako će odlučno taj suludo ambiciozan cilj biti postignut. Sezona 2019./2020., koja je uslijedila, donijela je neuništivi Liverpool koji je sve bliži završetku 30-godišnjeg čekanja na titulu.

Ipak, jedna se stvar čini opipljivo očitom u Krawietzovom razmišljanju, a to je nepokolebljivo povjerenje u njegove metode, u kombinaciji s neprestanom željom za daljnjim razvojem momčadi.

"Čak i ako dva dana prije utakmice posumnjate da će nešto funkcionirati, na kraju, nakon sastanaka, gledanja videa, momčadskih razgovora, uvijek budemo uvjereni da možemo pobijediti. Ako postoji samo jedna mogućnost za pobjedu, jako ćemo se za nju potruditi", objasnio je njemački stručnjak.

Pod Krawietzovom smirenom i ležernom vanjštinom krije se nekontrolirano ambiciozan taktičar.

"Kako bismo ostali fizički jaki, da bismo postali jači, da bismo radili na taktičkim idejama, da bismo radili na tehničkim vještinama, moramo se time baviti svakog dana. Sve što radimo slijedi jednu ideju i jedan cilj, biti bolji, igrati bolji nogomet. Što nam treba u sljedećoj utakmici? Što moramo promijeniti? Što moramo poboljšati? Je li obrana? Je li to napad? Uglavnom je oboje. Nikad nije dosadno", kaže Krawietz.

Prateći Liverpoolov razvoj u posljednjih nekoliko godina, a kamoli njegovu nedodirljivu šetnju kroz Premier ligu ove sezone, teško je ne vidjeti u tome oko Petera Krawietza.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara