vremeplov

Kako je Maradona u samo četiri minute zabio dva najslavnija gola u povijesti nogometa

Kako je Maradona u samo četiri minute zabio dva najslavnija gola u povijesti nogometa
Foto: Guliver Image/Getty Images

NA današnji dan prije 34 godine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Meksiku na stadionu Azteca Argentina i Engleska odigrale su najčudniju i vjerojatno najslavniju utakmicu u povijesti nogometa.

U samo četiri minute Diego Armando Maradona je svojom čarolijom potpuno redefinirao sve ono što je do tada bilo viđeno u nogometu i tako je ispisao povijest, ne samo nogometa nego i cijelog 20. stoljeća.

Prvo poluvrijeme završilo je bez golova, a onda, nakon samo šest minuta, počela se pisati povijest, ne samo ona nogometna. Kontroverza i majstorstvo, sve to implementirano u samo jednom igraču. Maradona je odigrao za Valdana, a ovaj je uputio snažnu loptu, koju je presjekao Steve Hodge. Međutim, nespretno ju je zahvatio i ona je poletjela prema šesnaestercu.

Maradona je nastavio trčati, premda je prema lopti krenuo i za pola metra viši engleski golman Shilton. Obojica su skočili negdje na rubu šesnaesterca i na iznenađenje cijelog svijeta činilo se da je Maradona nadskočio Shiltona i zabio glavom. Nitko ništa nije primijetio.

Osim trojice. Shiltona, koji je uzalud signalizirao da je Diego loptu udario rukom, Terryja Butchera, koji je, baš onako kako mu i prezime kaže, gnjevno i mesarski trčao za sucem Bin Nasserom iz Tunisa, i njega, majstora koji je uspio cijeli planet uvjeriti da to zapravo nije bio on, nego da je to bila Božja ruka, dodir Svevišnjega.

A onda, samo tri minute poslije, nakon najkontroverznijeg gola u povijesti vrijeme je i za najljepši gol u povijesti.

"Da ga nije zabio nakon onakvog mog dodavanja, ubio bih ga", poslije je pričao Hector Enrique, argentinski reprezentativac koji je na toj utakmici iz svog peterca dodao loptu Diegu, a sve ostalo je legenda. Prvo je na red došao Beardsley, pa Reid, pa onda i Hodge, no svima njima Diego bježi jureći prema Shiltonu, gotovo i ne dodirujući loptu.

Nakon što je odradio pola puta, sječe i Butchera, pa onda još jednom nesretnog Reida koji ga je jadan pratio nadajući se tko zna čemu, ne shvaćajući da je protiv svoje volje ubačen kao statist u najljepši film ikada snimljen. Ostali su još samo Fenwick i Shilton, ali i oni su samo nemoćno gledali što radi igrač koji je pao s nekog drugog planeta. U samo četiri minute Diego je zabio dva najslavnija gola u povijesti nogometa. Prvi je bio najkontroverzniji, a drugi najljepši - Gol stoljeća, kako je i službeno prozvan.

Englezi su do kraja utakmici smanjili preko Linekera, ali za više nisu imali snage ni znanja. U polufinalu je Maradona s dva gola torpedirao Belgiju, a u finalu je Argentina srušila i Zapadnu Njemačku (3:2) za svoj drugi naslov prvaka svijeta.

Ipak, i danas, nakon 34 godine, kad se sjetimo tog Mundijala, najprije nam padnu na pamet te četiri minute čistog nogometnog savršenstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara