vremeplov

Kako je Roberto Carlos natjerao sve svjetske fizičare da proučavaju ovo remek-djelo

Kako je Roberto Carlos natjerao sve svjetske fizičare da proučavaju ovo remek-djelo
Foto: Screenshot YouTube

NA današnji dan prije 23 godine na stadionu Gerland u Lyonu postignut je jedan od najslavnijih golova u povijesti nogometne igre. Tog su dana Francuska i Brazil odigrali prvo kolo turnira Tournoi de France, koji je zamišljen da bude zagrijavanje za SP u Francuskoj idućeg ljeta.

Na turniru je sudjelovalo četiri reprezentacije, sama krema svjetskog nogometa – Francuska, Brazil, Italija i Engleska. Natjecanje su otvorili domaćin i Brazil, a jedna nebitna prijateljska utakmica zbog trenutka u 21. minuti postala je povijesna.

Pogodio je nemoguće

Brazil je dobio slobodan udarac na 35 metara od vrata Fabiana Bartheza, u to vrijeme jednog od najboljih svjetskih golmana. Loptu je u ruke uzeo Roberto Carlos. Brazilac je uhvatio svoj prepoznatljiv zalet, a unatoč činjenici da je ispred sebe imao četiri igrača u živom zidu i top golmana kao zadnju barikadu, uspio je napraviti nemoguće. Lopta se zakoprcala u mreži, a svi koji su gledali utakmicu ostali su na trenutak zbunjeni.

''Kakav gol Roberta Carlosa, ali mora se reći uz veliku pomoć Fabiana Bartheza'', rekao je Drago Ćosić prije nego li je vidio usporeni snimak Carlosova projektila. Tada je povukao sve što je kazao i naklonio se remek-djelu čudesnog Brazilca.

Bio je to šut i gol kakav nikad prije ni poslije nismo vidjeli. Precizan kao laserski navođena raketa, a silovit i prostom oku neuhvatljiv, poput izlijetanja projektila iz topa.

Prozvan je "nemogućim golom" zbog izvedbe, realizacije, neobranjivosti, ali i neobjašnjivosti kako je uopće takvo nešto moguće.

U raspravama oko gola sudjelovali su i znanstvenici

Mjesecima su se nakon tog gola vodile debate je li Brazilac to napravio slučajno ili je zaista gađao. U raspravama su sudjelovali i neki znanstvenici, fizičari i matematičari, najveći umovi NASA-e logaritmima su izračunavali putanju Carlosove rakete jer, dovraga, u jednom trenutku prije nego što se zakucala u mrežu, lopta je bila tri, četiri, metra udaljena od Barthezove lijeve vratnice. Kako je to prokleto moguće?

"Prekrasan gol. Zahtijevao je jako puno treninga i teškog rada tijekom cijele moje karijere. Ali sav taj trud se isplatio, jer postigao sam krasan gol za povijest", govorio je kasnije Carlos, koji je priznao da nije pokušao ponoviti vlastito remek-djelo:

"Nikada to nisam pokušao ponoviti, jer sam znao da mi ne bi uspjelo. Nekome će u budućnosti uspjeti. Meni je satisfakcija što sam bio prvi."

Takvi golovi više nisu slučajnost

Danas takvi golovi više nisu slučajnost, kako zbog raznoraznih Jabulanija, zbog kojih vratari čupaju kosu, tako i zbog sve većeg broja igrača kojima su slobodnjaci specijalnost.

Međutim, kad netko uspije napraviti nešto slično što je pošlo za nogom omalenom Brazilcu Heraklovih bedara tog 3. lipnja u Lyonu, svaki će komentator spomenuti Carlosovo ime. Jer je tog dana možda i najbolji lijevi bek u povijesti ispisao povijest nogometa.

Inače, koga zanima, Brazil i Francuska su tu utakmicu remizirali. Selecao je poveo preko Carlosa, a u 55. minuti je izjednačio Marc Keller. Turnir je osvojila Engleska, koja je pobijedila domaćina i Talijane, a izgubila od Brazila. Brazil je bio drugi s pobjedom protiv Engleske i s dva remija s Talijanima i Francuzima. Domaćin je bio treći, a Italija posljednja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

23 years ago today, Roberto Carlos scored that iconic free-kick for Brazil vs France. 🔥

A post shared by SPORTbible (@sportbible) on

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara