Karlovac Spomen-ploča o košarkaškom susretu NBA All stars i hrvatske reprezentacije 1964.

U Karlovcu je danas na igralištu Šanac otkrivena spomenploča u povodu 40 godina od košarkaške utakmice NBA All Stars s reprezentacijom Hrvatske odigrane 2. lipnja 1964.

Spomen-ploču s imenima tadašnjih američkih i hrvatskih igrača financiralo je i danas otkrilo Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

Voditelj Ureda za opće poslove američkog veleposlanstva Gregory MacDonald je, otkrivši ploču, zahvalio i okupljenim igračima, i ljubiteljima košarke koji su prije 40 godina među prvima shvatili "vrijednost športa koji je rušio brane", te je košarkašku turneju po Jugoslaviji, Poljskoj i Rumunjskoj iz 1964. nazvao pretečom "ping-pong diplomacije koja je probila led između SAD-a i Kine 1971.".

Organizator okruglog stola "40 godina poslije", izložbe fotografija te triju košarkaških utakmica i otkrivanja spomen-ploče publicist Danko Plevnik ocijenio je "nedopustivim amaterizmom "to što unatoč njegovim nastojanjima nitko iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova nije danas došao u Karlovac na proslavu te obljetnice. "Čudim s da u MVP-u nisu prepoznali važnost utakmice za razvoj diplomacije i međunarodnih političkih odnosa. SAD je zaigrao s hrvatskom reprezentacijom i tako još 1964. priznao Hrvatsku kao entitet, rekao je Plevnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelodnevnim događajima s izložbom fotografija športskog fotoreportera Radiše Mladenovića te prijamu kod gradonačelnika Bože Johe pribivalo je devet od 12 tadašnjih igrača hrvatske reprezentacije.

Navečer će na istom betonskom igralištu gdje se igralo 1964. zaigrati veterani Zagreba i Karlovca. Najavljeno je da će se u dres skinuti i malo zaigrati i tadašnji igrači, a loptu će podbaciti hrvatski igrač u NBA Gordan Giriček.

(Hina)xvhor yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara