EURO 2020

Kladionice vjeruju Englezima kao nikad prije. Mogu li osvojiti Euro?

Kladionice vjeruju Englezima kao nikad prije. Mogu li osvojiti Euro?
Foto: EPA-EFE

OTPRILIKE na pola puta kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2020. u većini su skupina stvari dobrim dijelom potpuno jasne. Za razliku od skupine u kojoj je Hrvatska, gdje su doista još četiri ekipe u borbi za plasman na Euro, drugdje je većina favorita potpuno uvjerljiva.

Četiri su dosad reprezentacije ostvarile 100-postotni učinak, a one su redom Engleska, Belgija, Španjolska i Italija. Sve su te četiri reprezentacije dosad odigrale iznimno impresivno, ali po gol-razlici najuvjerljiviji su Englezi, iako su dosad odigrali tek četiri utakmice, dakle najmanje od svih.

Engleska je dosad postigla impresivnih 19 golova - dakle, gotovo pet pogodaka po susretu - a pritom primila samo četiri, od kojih su tri kasirali tijekom posljednje utakmice protiv Kosova, kada su već vodili 5:1. Pošto su i u Ligi nacija u teškoj skupini s Hrvatskom i Španjolskom došli do završnog turnira, a igrali su i polufinale na Svjetskom prvenstvu, nije ni čudno da ih kladionice postavljaju kao veće favorite nego ikad prije. 

Englezi drugi favoriti Eura

Engleska je, naime, drugi favorit predstojećeg Eura, tek koračić zaostaje za Francuskom, a strane kladionice njihove šanse za osvajanjem turnira procjenjuju na velikih 15 do 17 posto, ovisno o kladionici. Ispred njih su samo Francuzi, kojima većina kladionica daje otprilike 20 posto šanse. Nakon toga slijede Belgijanci, Španjolci i Nijemci, koji svi redom imaju podjednake šanse, a kreću se oko 10 do 12 posto.

Povijesno, Engleska dosad nije imala velikih uspjeha na Europskim prvenstvima. Nikad Englezi tako nisu bili ni u finalu, a najdalje su došli kada se Euro igrao u njihovom dvorištu 1996. Tada su došli do polufinala, samo da bi protiv Nijemaca bili poraženi nakon izvođenja jedanaesteraca. Osim toga, samo su još jednom bili u polufinalu, kada ih je pobijedila Jugoslavija 1968. u Italiji.

Međutim, u posljednje vrijeme igraju doista odlično. Ne samo da su pokazali veliku uvjerljivost tijekom kvalifikacija, već su se i na FIFA-inoj ljestvici popeli do četvrtog mjesta, što je njihov najviši plasman uopće. U svojoj momčadi imaju čitav niz igrača koji igraju sada bitne uloge u njihovim najvećim klubovima, a svakako nije slučajno da su prošle godine upravo engleski klubovi igrali finale Lige prvaka i finale Europske lige.

 

Kako stoji Hrvatska? 

Po kladionicama, Hrvatska je deveti favorit Eura i zadnja reprezentacija kojoj se daju još barem približno realne šanse. Ovisno o kladionici, hrvatske se šanse procjenjuju na tri do četiri posto. Poslije Hrvatske, već ruske šanse jedva da su jedan posto.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara