KLASNIĆEVA BORBA NA SUDU "Liječnici Werdera krivi su za probleme s bubrezima!"

KLASNIĆEVA BORBA NA SUDU "Liječnici Werdera krivi su za probleme s bubrezima!"

Foto: NordPhoto/PIXSELL 

IVAN KLASNIĆ nastavlja svoju sudsku borbu protiv bivših liječnika Werder Bremena, koji su bili zaduženi za njegovo zdravlje dok je nastupao za njemački klub u najboljim danima svoje karijere.

Klasnić je tužio dvojicu liječnika, Gotzea Dimanskog i Manjua Guhu, zbog nemara tražeći odštetu za pretpljenu bol i ugroženo zdravlje. On i njegov osobni liječnik smatraju da su Werderovi liječnici mogli godinama ranije uočiti bubrežnu disfunkciju kod bivšeg hrvatskog reprezentativca te da su mu nemarom ugrozili život i karijeru.

Klasnić je, nakon što je bolest otkrivena, prošao dvije transplantacije bubrega, prva je bila neuspješna, druga uspješna, no prošle godine mu je otkazao i taj, pa trenutno traži kompatibilnog donatora za treću transplantaciju. Do tada će nastaviti ići na dijalizu tri puta tjedno, a zbog te obaveze morao je i odgađati sudsko ročište.

U postupku koji traje od 2008. Klasnić bi mogao dobiti 1,1 milijun eura odštete zbog narušenog zdravlja i kvalitete života. "Dijaliza možda za mene nije problematična, ali moj život je zbog svega toga ograničen", rekao je Klasnić.

 

Nakon uspješne transplantacije bubrega Klasnić je igrao nogomet još šest godina, nakon odlaska iz Werdera zabijao je za Nantes, Bolton i Mainz, ali i za Hrvatsku s kojom je 2008. otišao na Europsko prvenstvo i tamo bio najbolji strijelac reprezentacije.

Klasnićev sudski proces traje već devet godina. Njegovi odvjetnici danas su sudu u Bremenu dostavili dokumentaciju na više od 1500 stranica. Klasnić i liječnici prvi put su se našli u sudnici nakon 2014. godine.

Na današnjem ročištu medicinski vještak identificirao je niz propusta i pogrešaka u radu Werderovih liječnika na Klasnićevom slučaju. Rekao je da je se za stanje Klasnićevih bubrega znalo još od 2002. godine, te da su liječnici trebalo pratiti razvoj situacije. Vještak je odbacio neke od teza koje je iznosio Dimanski, rekao je da Werderov liječnik trebao Klasnića staviti pod nadzor kada je otkrio probleme s bubrezima, te osigurati da ne uzima lijekove koji bi mu mogli dodatno oštetiti bubrege.

Sud je najavio presudu najranije za tri tjedna.

Kronologija Klasnićevog slučaja:

studeni, 2005. - Ivanu Klasniću dijagnosticirana disfunkcija bubrega

siječanj, 2007. - prva transplantacija, Ivanovo tijelo je odbacilo majčin bubreg

ožujak, 2007. - druga transplantacija, uspješno presađen bubreg Ivanovog oca

travanj, 2008. - Klasnić je podnio tužbu protiv liječnika Werder Bremena

travanj, 2009. - Klasnić je odbio prijedlog nagodbe od 350 000 eura, traži najmanje 1,1 milijun eura

kolovoz, 2010. - na sudu su predočeni dokazi protiv liječnika, traži se dodatno objašnjenje stručnjaka i vještaka

rujan, 2014. - treće ročište, Klasnić iznio dokaze, sud traži dodatno objašenjenje stručnjaka

rujan, 2016. - Klasniću otkazao bubreg, čeka treću transplantaciju, no čekanje na novi bubreg bi moglo potrajati godinama

veljača, 2017. - novo ročište, vještak potvrdio da su liječnici Werdera pogriješili, sud najavio presudu najranije za tri tjedna

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara