Koronavirus u sportu

Koliko će Barcelona uštedjeti rezanjem plaća?

Koliko će Barcelona uštedjeti rezanjem plaća?
Foto: Guliver Image/Getty Images

BARCELONIN predsjednik Josep Maria Bartomeu rekao je da će klub zahvaljujući 70-postotnom rezanju plaća igračima uštedjeti 16 milijuna eura mjesečno.

Katalonski klub je odlučio smanjiti plaće nogometašima, košarkašima, rukometašima te ostalim sportašima i zaposlenicima, a mjera je zahvatila i hrvatske igrače Ivana Rakitića, Antu Tomića i Luku Cindrića.

"To je u zaokruženim brojevima mjesečno 14 milijuna eura neto prve nogometne momčadi te još 2 milijuna eura svih drugih ekipa. Smanjena im je fiksna plaća, varijabilni dio nećemo dirati. To je ukupno 16 milijuna eura. Produži li se izvanredno stanje u zemlji na mjesec dana, to će biti 5,75 posto našeg godišnjeg proračuna za plaće", izjavio je Bartomeu u razgovoru za Mundo Deportivo.

Dodao je da su igrači razumjeli potrebu za smanjenje svojih plaća.

"Trenutno ne dobivamo novac od ulaznica, televizijskih prava, trgovina, muzeja, nogometne škole... Snažno nam je pao prihod pa to nastojimo nadomjestiti smanjenjem plaća sportašima i zaposlenicima, uključujući i sve direktore. Također odgađamo neke projekte", rekao je Bartomeu.

Španjolsko nogometno prvenstvo zaustavljeno je 14. ožujka kada je vlada proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa koje će trajati najmanje do 11. travnja premda je izgledno i produljenje. Španjolska je druga zemlja na svijetu po broju preminulih nakon Italije te treća po broju inficiranih osoba.

"Očito je da nećemo ove sezone ostvariti prihod od 1,05 milijardi eura, no do veljače smo bili na putu rekordnog iznosa koji je premašivao očekivanja. Sada ćemo vidjeti što će biti s profesionalnim sportom u čitavom svijetu", izjavio je prvi čovjek Barcelone.

"Igrači su pristali od prvog trenutka"

Klub u svojim redovima ima najskupljeg nogometaša svijeta, 32-godišnjeg napadača Lionela Messija. On je razgovarao s upravom kao kapetan nogometne ekipe, baš kao i hrvatski centar Ante Tomić ispred košarkaške sekcije.

"U petak, 20. ožujka, smo (izvršni direktor) Óscar Grau i ja preko telekonferencijske veze razgovarali s Messijem i (njegovim zamjenicima) Busquetsom, Piqueom i Sergijem Robertom te smo im rekli kako želimo da smanje fiksni dio svojih plaća, ne i varijabilni dio, dok traje izvanredno stanje. Od prvog trenutka su rekli da je to u redu. Od tada do konačnog zaključenja sporazuma je prošlo deset dana, no odgovor je još prvog dana bio pozitivan. Da nije bilo dogovora, ja bih direktno išao na primjenu ERTE-a, no sada nismo otvorili ERTE, već s njima postigli privatni dogovor o rezanju plaća“, dodao je.

Messi se oglasio priopćenjem u ponedjeljak u kojem je naveo da su se igrači odrekli 70 posto plaće, a također će uplatiti dio svog novca kako bi zaposlenici kluba tijekom izvanrednog stanja dobivali puni iznos plaće.

Nogometaši, koji zarađuju najviše, postigli su privatni sporazum, dok će košarkašima i rukometašima biti smanjene plaće putem Postupka privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE). On omogućuje kompanijama u krizi zamrzavanje radnih ugovora. Zaposlenici, ako ostvaruju uvjete, mogu za to vrijeme primati državnu naknadu za nezaposlene.

Kada prođe izvanredno stanje, Barcelona namjerava igrače i zaposlenike vratiti na punu plaću.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara