Kolinda će birati domaćine Olimpijskih igara i paziti da budu čarobne

Kolinda će birati domaćine Olimpijskih igara i paziti da budu čarobne
Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠA hrvatska predsjednica i odnedavno članica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Kolinda Grabar-Kitarović na prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha imenovana je u Komisiju za određivanje budućih domaćina olimpijskih igara.

> Što će Kolinda raditi u MOO-u? 

Grabar-Kitarović je u komisiji formiranoj na prošlogodišnjem kongresu MOO-a u Lausannei zamijenila Filipinku Mikee Kojuangco-Jaworski.

U toj komisiji su još predsjednica Norvežanka Kristin Kloster Aasen, Filomena Fortes sa Zelenortskih Otoka, Kineskinja Lingwei Li, Dominikanac Luis Meija Oviedo i Kanađanin Dick Pound kao članovi MOO-a te Brazilac Andrew Parsons kao predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora, Novozelanđanka Sarah Walker kao predstavnica sportaša, Kenijac Paul Tergat kao predstavnik Nacionalnih olimpijskih odbora i Talijan Francesco Ricci Bitti kao predsjednik Udruge međunarodnih saveza ljetnih olimpijskih sportova.

Komisija je ustanovljena kako bi se uspostavio stalni dijalog s ciljem kreiranja interesa gradova/regija/zemalja i nacionalnih olimpijskih odbora za olimpijske igre, uspostavljanje dviju budućih komisija koje će birati domaćine ljetnih, odnosno zimskih Olimpijskih igara, zadržavanje čarolije olimpijskih igara kao jedinstvenog iskustva za sve najbolje svjetske sportaše, kao i davanje većeg utjecanja skupštini MOO-a u izboru budućih domaćina Igara.

Kako su već poznati domaćini sljedećih triju ljetnih Igara (Tokio 2021., Pariz 2024., Los Angeles 2028.) i dvaju zimskih Igara (Peking 2022., Milano i Cortina d'Ampezzo 2026.), prve Igre na čiji će izbor utjecaj imati Komisija u kojoj je Grabar-Kitarović održat će se 2030. godine.

''Mislim da to što je gospođa Grabar-Kitarović pokazala entuzijazam prema sportu i bila je prisutna na mnogo sportskih događanja, a najviše se iskazala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je kod predsjednika MOO-a došlo do uvjerenja da ona pomoći razvijanju sporta u cijelom svijetu. Pomoglo je i što je dama, a poznato je da Bach želi izjednačiti broj muškaraca i žena u Odboru. Tako da vam mogu reći da će njeno uvrštavanje u MOO ubrzo biti potvrđeno'', prije tri tjedna rekao je prvi čovjek HOO Zlatko Mateša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara