NBA

Komentatoru otkaz zbog rasističkog odgovora NBA zvijezdi: "Nisam znao što to znači"

Komentatoru otkaz zbog rasističkog odgovora NBA zvijezdi: "Nisam znao što to znači"
Foto: Getty Images, YouTube screenshot

SMRT tamnoputog Amerikanca Georgea Floyda, koji je prošlog tjedna preminuo uslijed policijske brutalnosti, pokrenula je prosvjede diljem SAD-a, koji su prerasli u nerede.
Incidenata nije ostala pošteđena ni NBA liga, u kojoj pretežno igraju tamnoputi igrači, a mnogi od njih su se aktivno uključili u prosvjede.

Bivši All-Star DeMarcus Cousins tako je na Twitteru prozvao Granta Napeara, dugogodišnjeg komentatora na utakmicama Sacramento Kingsa, njegove bivše momčadi.

Cousins mu se obratio ciljano, valjda u nadi da će isprovocirati kontroverzan odgovor, što je i postigao, nakon čega je Napear u nekoliko sati izgubio dva posla.

Trenutačno ozlijeđeni centar bez angažmana pitao je Napeara što misli o BLM-u. Riječ je o kratici za Black Lives Matter (Crni životi vrijede ili Životi crnaca su bitni), što je ime pokreta za ljudska prava i parola pod kojom Afroamerikanci diljem zemlje prosvjeduju.

"Hej, kako si? Mislio sam da si zaboravio na mene, nismo se čuli godinama. Svaki je život bitan, svi do jednoga", odgovorio mu je Napear.

Pa iako se njegov odgovor može protumačiti kao savršeno razuman, najavljivača je koštao gaže u Kingsima, kao i posla voditelja na radijskoj postaji, koja ga je otpustila.

Naime, "All Lives Matter" ili "Svaki život je bitan" postala je fraza koja se u Americi tumači kao standardni odgovor kojim se pokušava umanjiti važnost BLM pokreta i njegove poruke, odnosno fraza kojom bijeli rasisti ušutkavaju crnce.

"Lol, tako sam i mislio", odgovorio je Cousins Napearu.

U raspravu su se naknadno uključili i drugi bivši igrači Kingsa, poput Matta Barnesa i Chrisa Webbera, iz čijih se riječi može zaključiti da je komentator u njihovo vrijeme iznosio rasističke stavove.

"Nisam ništa drugo ni očekivao od prikrivenog rasista", napisao je Barnes, a Webber se nadovezao:

"Svi znamo tko je Grant, u klubu također znaju, više puta sam im to rekao. Dobro znaju tko je."

Napear je zbog pritiska naposljetku podnio ostavku u Kingsima, za koje je kao komentator radio od 1988. godine.

"Očito nisam dovoljno educiran o BLM-u koliko sam mislio. Nisam imao pojma da je izreka 'All Lives Matter' u suprotnosti s onim što propagira BLM. Boli me. Imam 60 godina i moram još puno učiti", rekao je Napear, koji se i javno ispričao "ako je ispao glup zbog svojeg odgovora".

"To mi nije bila namjera, tako su me odgajali i tome su me učili otkad znam za sebe."

No Cousins nije slučajno bacio udicu komentatoru jer je znao za njegove stavove koji se mogu protumačiti kao rasistički. Na primjer, svojedobno je stao u obranu Donalda Sterlinga, bivšeg vlasnika LA Clippersa, kojeg je NBA natjerala da proda franšizu baš zato što je u javnost procurila snimka jednog od njegovih rasističkih ispada.

"Sterling ne može biti rasist jer zapošljava crnce", logika je kojom se vodio Napear.

Ljudima izvan SAD-a logično može zvučati i izjava da je svaki život vrijedan, ali u ovom kontekstu ona ipak poprima drukčije značenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara