Kos: Sportske organizacije ne rade ništa kako bi spriječile korupciju

Kos: Sportske organizacije ne rade ništa kako bi spriječile korupciju

Tekst: I.G.
Foto: www.mladina.si

BIVŠI slovenski sudac i antikorupcijski ekspert Drago Kos rekao je u intervjuu agenciji "Beta" kako nogometne utakmice najčešće namještaju sami igrači.

"U borbi protiv korupcije najviše mogu napraviti sportske organizacije. Europskim sucima često se nude razne usluge, uključujući i seks, a FIFA i UEFA ne rade dovoljno kako bi to spriječile. Nijedna policija ili tužiteljstvo neće moći riješiti taj problem. Uvijek se otkrije samo vrh sante leda, a problem ostaje. Sportske organizacije mogu napraviti najviše, a ne rade ništa", kazao je Kos.

Kos je i predsjednik slovenske Komisije za sprječavanje korupcije. Ispričao je kako na prostoru bivše Jugoslavije sportske organizacije ne rade gotovo ništa u borbi protiv nogometne korupcije. Objesnio je da postoji niz preventivnih akcija koje bi mogle spriječiti masovno lažiranje utakmica, ali smatra da neće moći potpuno riješiti taj problem, prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kad bi igrači dobivali garantirane plaće, ne bi bili prisiljeni upuštati se u ovakve radnje. U Sloveniji se igrači klade sami rotiv sebe i tako zarađuju novac koji bi inače trebali dobiti prema ugovoru", kaže Kos.

Kladionice su najodgovornije za najnoviji skandal u nogometnoj Europi. Sumnja je pala na čak 200 utakmica, od kojih su neke u Ligi prvaka, Europskoj ligi, ali i HNL-u. Od susjednih se klubova najviše spominje slovenski Interblok. O utakmicama srpske Superlige, zasad, nema riječi, iako su kladionice kod istočnih susjeda vrlo popularne.

"Broj kladionica ne utječe na namještanje utakmica u pojedinoj državi. U Sloveniji gdje svatko zna svakog, , poznato je da igrači i klupski dužnosnici idu u inozemstvo i tamo uplaćuju oklade. Istraga zato mora obuhvatiti cijelu Europu", dodao je Kos koji je radio i kao sudac UEFA-e do 2006. godine, a sudio je i utakmice reprezentacija, kao i mnoge utakmice u međunarodnim natjecanjima.

"Mito mi nikada tijekom karijere nije direktno nuđeno. Ipak, sve ovisi o tome što podrazumijevate pod "mito". U istočnoj Europi nudi se svašta, od seksa nadalje, a sve kako bi prema domaćinu bili blaži kriteriji. Muči me i što se sada svi prave iznenađeni, a o svemu se tome govori već godinama, samo što nitko nije ozbiljno shvaćao", zaključio je Kos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara