KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020

Kosovar potresnim transparentom objasnio zašto svi nose engleske zastave

Kosovar potresnim transparentom objasnio zašto svi nose engleske zastave
Foto: Gulliver / Getty Images

"DOBRO DOŠLI, BRAĆO", "I jedni i drugi smo izvan EU-a, ali zajedno ćemo biti na Euru", "Poštovanje". To su natpisi na velikim transparentima koji su u Prištini dočekali navijače i reprezentaciju Engleske. Glavne gradske ulice bile su ukrašene zajedno obješenim zastavama Kosova i Engleske.

Kosovo je ugostilo Englesku i izgubilo 4:0 u posljednjem kolu kvalifikacija za Euro i utakmici koja nije imala nikakav rezultatski, ali je imala golem simbolički značaj. Jer dolazak reprezentacije ili važnog izaslanika bilo koje velesile na Kosovo daje legitimitet i prestiž mladoj državi te, što je kosovskim Albancima također bitno, razbija iluzije Srbima koji još uvijek maštaju o Kosovu kao dijelu Srbije.

Dolaskom jedne od najjačih svjetskih nogometnih reprezentacija dobili su i sve to, a šlag na tortu bilo je to što je Kosovo senzacija kvalifikacija za Euro. Reprezentacija kojoj je ovo tek drugi kvalifikacijski ciklus za veliko natjecanje, do pretposljednjeg kola bila je u igri za odlazak na EP. Koji će sada tražiti preko dodatnih kvalifikacija i to zahvaljujući sjajnom nastupu u Ligi nacija.

Na terenu Kosovo nije imalo što tražiti protiv prejake Engleske, ali su zato Kosovari na tribinama utakmicu iskoristili za nove demonstracije ljubavi i zahvalnosti prema Englezima. Na tribini s najvatrenijim navijačima Kosova razvijene su velika zastava te države i Engleske koje jedna drugoj daju ruku, a između njih je stajala još jedna poruka dobrodošlice gostima. 

Kada je intoniranje himni počelo engleskom "God Save The Queen", svi navijači Kosova podignuli su engleske zastave, što je izazvalo veliku pažnju i oduševljenje engleskih novinara.

Dva kosovska Albanca potresnim transparentom objasnili su Englezima zašto su im priredili ovakav doček. "Kada smo bili žrtve genocida i silovanja, dali ste nam nadu da ćemo biti slobodni. Zauvijek zahvalni Engleskoj!", pisalo je na fotografiji scene iz izbjegličkog kampa kosovskih Albanaca na kojoj malo dijete provlače kroz bodljikavu žicu.

Teror Srbije i režima Slobodana Miloševića prema kosovskim Albancima okončan je vojnom intervencijom NATO-a 1999. koju su predvodili SAD i Velika Britanija. Nakon toga se Srbija definitivno povukla s Kosova koje je tako postalo albanska država, a stotine tisuća Albanaca koje su Srbi protjerali u kampove opasane žicom vratile su se kućama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara