Kostelić je sirotinja za Ronalda i Kobea: Najbolji skijaš zarađuje koliko i surfer ili sumo hrvač

Kostelić je sirotinja za Ronalda i Kobea: Najbolji skijaš zarađuje koliko i surfer ili sumo hrvač

Foto: Damir Krajac/Cropix

AMERIČKI ESPN istražio je koliko zarađuju vrhunski sportaši. Za referentnu godinu su uzeli proteklu sezonu ili kalendarsku godinu, a istraživanje je obuhvatilo 30 sportaša. U obzir su uzeli smo novac zarađen od nagrada za nastupe ili klubova, dok se sponzorski ugovori nisu računali.

Istraživanje je obuhvatilo 32 sportaša i 11 sportašica. Njih 43-oje je ukupno za godinu dana zaradilo 238 milijuna dolara ili 5.5 milijuna po glavi. Najslabije zarađuju kuglačice, dok su najbolje plaćeni bejzbolaši i boksači.

Na ESPN-ovoj listi je Ivica Kostelić koji je s 464 tisuće prava sirotinja u usporedbi s najbolje plaćenijim boksačima, košarkašima ili bejzbolašima.

Protekla godina definitivno nije bila recesijska za bejzbolaša Alexa Rodrigueza i boksača Mannyja Pacquiaoa. Obojica predvode listu zarada sa po 32 milijuna dolara koja su prihodili ne računajući sponzore.

Ni Kobe Bryant se ne mora brinuti hoće li imati za režije. On je samo od ugovora s Lakersima zaradio 24.8 milijuna dolara. Slijedi Cristiano Ronaldo s 19.5 milijuna, zatim džokej (konjički, ne disko) Ramon A. Dominguez koji je zaradio 17,4 milijuna pa NFL ragbijaš Peyton Manning.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 10 milijuna dolara zaradili su NHL hokejaši Vincent Lecavalier i Roberto Luongo te tenisač Rafael Nadal. Bankovni račun pokeraša Jonathan Duhamel pokazao je zašto je taj sport sve popularniji - zaradio je 9.4 milijuna.

Zanimljivo je pogledati tko se vrti oko milijuna godišnje - jahač rodea Renato Nunes je na 1.5 milijuna, igrač pikada Phil Taylor zarađuje milijun godišnje, drag racer (dva nabrijana auta se paralelno utrkuju na ravnici) Larry Dixon zaradi 1.3 milijuna, slično kao i jahač McLain Ward, a blizu milijuna je i Kevin Vandam koji se bavi pecanjem.

Kostelić je sa svoje 464 tisuće među najslabije plaćenima, bolje od njega zarađuje čak i kolegica Lindsey Vonn. Kostelića po zaradi "šišaju" trkačica, jahačica i surfer, a po zaradi mu je opasno blizu sumo hrvač.

Na listi su i neki Hrvatima bizarni sporovi. Primjerice, Joey Chestnut se natječe u brzom jedenju hrane i od toga može lijepo živjeti - 220 tisuća godišnje, dok 50 tisuća zaradi John Baker koji se natječe u sled dogu, odnosno u utrkama na saonicama koje vuku psi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara