KOVAČ JE ZVIJEZDA BUNDESLIGE U dvije godine od borbe za ostanak do borbe za Ligu prvaka

KOVAČ JE ZVIJEZDA BUNDESLIGE U dvije godine od borbe za ostanak do borbe za Ligu prvaka

Foto: Getty Images / Index

DVIJE su godine protekle otkako je Eintracht Frankfurt 8. ožujka 2016. godine imenovao Niku Kovača novim šefom stručnog stožera. 
 
Progresivnim, analitičnim, pa čak i revolucionarnim pristupom, Niko Kovač temeljito je revitalizirao posrnuli frankfurtski klub. Klupska ga uprava, kao i navijačka baza, opravdano glorificira, a njemački mediji uvjeravaju kako ga Bayern München pozorno prati.
 
Statistički gledano, u dosadašnjih 80 službenih utakmica doživio je 37 pobjeda, 16 remija i 27 poraza uz gol-razliku 110:99 te prosječno 1,59 osvojenih bodova po utakmici.  
 
Niko Kovač u više je epizoda u Eintracht Frankfurtu dokazao trenerski potencijal. Isprva je u već opjevanim dodatnim kvalifikacijama klub spasio od drugoligaške relegacije, a potom je minule sezone pristigao do finala njemačkog kupa.
 
 
U tekućoj, pak, sezoni niže iznadprosječne rezultate; osim plasmana u polufinale nacionalnog kupa, suvereno zauzima prvenstvene pozicije koje na koncu sezone jamče grupnu fazu Lige prvaka. Sa sadašnja 42 boda na ligaškom poretku na pragu je osvajanja više bodova negoli u protekle četiri sezone. Osvoji li više od trenutačno rekordnog 51 boda, prometnut će se kao bodovno najuspješniji trener u klupskoj povijesti aktualnog stoljeća. 
 
Međutim, Niko Kovač u posljednje dvije godine ugled i naklonost privrijedio je i karakternim crtama kojima je oduševio uvijek pedantne Nijemce. Još su svježa pamćenja na trenutke kada je tješio Nürnbergove igrače nakon ispadanja u međusobnom baražu njemačkog prvenstva. Također, njemačku je javnost fascinirao zdravorazumskim rezonima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Bio Bayernov ili Augsburgov trener, očekivanja se povećavaju iz dana u dan. Ipak, to je pogrešan smjer. Ne možemo svi biti šampioni i igrati u Ligi prvaka. Morate razmisliti i postaviti pitanje je li riječ o pravom, istinskom putu. Trenerima danas nije ni bolje ni lošije nego u prošlosti, ali danas se trenerske smjene događaju prebrzo. Novac nas čini bolesnima. Što je više novca u igri, smatram da sve teže racionalno razmišljamo", izjavio je Niko Kovač u jednom od brojnih izlaganja. 
 
 
Eintrachtova uprava očekivano u liku i djelu Nike Kovača percipira dugogodišnji klupski projekt. Pomisao na prerani odlazak profesionalnog i autoritativnog znalca gotovo je pa iluzoran. 
 
"Napravili smo detaljnu analizu. Projekt teče izvrsno i sigurno kročimo naprijed. Veliku ulogu, naravno, pripisujemo Niki Kovaču koji posjeduje sve predispozicije da postane velik trener. Uvjeren sam kako će ispoštovati ugovor do kraja, odnosno do 30. lipnja 2019. godine. Cilj nam je i produljiti suradnju", nedavno je poručio sportski direktor Bruno Hübner. 
 
S vremenom se kristalizirala neoboriva činjenica - Niko Kovač s Eintracht Frankfurtom radi zadivljujući posao uzme li se u obzir klupski proračun koji odviše ne odudara od prvenstvenog prosjeka. Involviran je u sportsku politiku te njegove riječi osobitu težinu imaju u rukovodstvenoj strukturi.
 
Nakon dvije godine jamačno je kako je Niko Kovač po dolasku momčad koja je životarila transformirao u tim modernog, europskog kalibra koji se bori za Ligu prvaka, pa i trofeje. Svojim je opusom neosporno opravdao sadašnji epitet ponajboljeg hrvatskog trenerskog stručnjaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara