Kreće suđenje: Član Vatrenih u optužnici za namještanje utakmica

Foto: Cropix/ V. Dugandžić

DEUTSCHE WELLE u opširnom izvješću donosi vrlo osjetljive informacije uoči dugo iščekivanog početka suđenja akterima do sada najveće pravosudne čistke nogometa na ovim prostorima. Hrvatska je "unutra", a prema optužnici, koja po prvi put izlazi u javnost, tu su i neke visokopozicionirane ličnosti hrvatskog nogometa. Jedan nogometni menadžer, visoki predstavnik dalmatinskog kluba te jedan član "zlatne" hrvatske generacije.

Njemačko pravosuđe, saznaje DW, većinu optužnice temelji na lažiranim utakmicama u Hrvatskoj te BiH. 2009. godine Hajduk je pobijedio Zadar 2:0, a prema optužnici, Ante Š. je taj susret izmanipulirao zajedno s Marijom C., njemačkim Hrvatom već procesuiranim zbog sličnih nedjela, te čak petoricom zadarskih nogometaša koji su nagrađeni sa 30 tisuća eura. Ti su podaci, prikupljeni većinom prisluškivanjem telefonskih razgovora, već ušli u opticaj, ali novost je da pod sumnjom nisu samo nogometaši već jedan nogometni menadžer, čiji je identitet poznat istražiteljima, te visokopozicionirani predstavnik dalmatinske momčadi.

Šuker će otići, ako mu se bilo što dokaže

"Dogovoren je bio poraz Zadra 0:1 (stvarni rezultat je bio 0:2), kako bi članovi kladioničarske mafije uplatom na opciju „manje od tri postignuta gola“ zaradili novac u nekoliko kladionica. Marijo C. je ispunio tri listića i na svaki od njih uplatio po 5.000 eura.

Marijo C. je, tvrde njemački pravosudni organi, o namještaljci obavijestio i Antu Š. te još neke druge pripadnike kladioničarske mafije. Na temelju tih informacija, i oni su uplatili novac na namješteni susret.", piše DW.

Ono što je možda i najzanimljivije u cijeloj priči vodi nas u susjednu BiH. Točnije, na susret Širokog Brijega i armenskog Banantsa. Ante Š. i Marijo C. obradili su suce i pojedine igrače iz obje momčadi, na što su potrošili 50 tisuća eura. Tu dolazimo do dijela o pripadniku zlatne hrvatske generacija, a to može biti samo ona iz '98. organizatori namještanja, prema dijelovima optužnice koju DW objavljuje, obavijestili su nogometaša koji je nastupao za nekoliko velikih svjetskih klubova o svom planu, kako bi i on mogao zaraditi novac. Davora Šukera mediji su već povezali s pričom i njegovim boravkom na utakmicama Širokog, no on je obećao da će napustiti HNS ukoliko mu se bilo što dokaže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara