KRIMINAL U SPORTU

Kronologija skandala: SP 2022. gradi se na korupciji i smrti tisuća radnika

Kronologija skandala: SP 2022. gradi se na korupciji i smrti tisuća radnika
Foto: EPA-EFE

BIVŠI UEFA-in predsjednik Michel Platini uhićen je danas u Parizu pod sumnjom da je prodao svoj glas Kataru pri dodjeljivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine. Uz njega uhićena je i bivša savjetnica tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a njegov tajnik priveden je na ispitivanje.

Francuski istražitelji uhitili su Platinija u velikoj istrazi protiv koruptivnog djelovanja u FIFA-i i Francuskoj koja su dovela do senzacionalnog dodjeljivanja Svjetskog prvenstva toj maloj zaljevskoj zemlji.

>>> Michel Platini uhićen zbog namještanja dodjele SP-a Kataru

>>> Kladionice u panici zbog Platinija: Evo tko je favorit za domaćinstvo 2022.

Za domaćinstvo Svjetskog prvenstva do roka u veljači 2009. godine prijavilo se 11 zemalja od kojih su Indonezija i Meksiko odustali jer nisu mogli dobiti garantno pismo svojih vlada koje bi predali u dokumentaciji. Tako su u borbi ostali Katar, SAD, Južna Koreja, Japan i Australija te je malo tko očekivao da bi Katar mogao pobijediti.

Nakon prve runde je sve bilo sumnjivo

Za pobjedu trebalo je dobiti 12 od 22 glasa i već nakon prve runde bilo je jasno da se nešto čudno događa jer je Katar dobio čak 11 glasova, Južna Koreja četiri, SAD i Japan po tri te Australija jedan, čime je eliminirana. U drugom krugu otpao je Japan, a u trećem Južna Koreja, da bi Katar u četvrtoj rundi pobijedio 14:8.

Čim je objavljeno da će Katar biti domaćin, na cijeli proces nadvila se sumnja jer nije bilo pretjerane logike u odluci da se tako veliko natjecanje dodijeli zemlji pet puta manjoj od Hrvatske u kojoj se moraju smjestiti 32 reprezentacije s kampovima te stotine tisuća navijača. Bilo koja druga zemlja bila je puno logičniji izbor, no Katar je ušao u povijest kao najmanji domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva.

Samo šest mjeseci nakon dodjeljivanja domaćinstva bivši predsjednik engleskog nogometnog saveza David Triesman javno je optužio dva člana izvršnog odbora FIFA-e za korupciju pozivajući se na "zviždača" iz stožera katarske kandidature za SP. Triesman je rekao istražiteljima da je predstavnik Trinidada i Tobaga Jacka Warnera tražio četiri milijuna dolara za izgradnju edukacijskog centra u svojoj zemlji, dok je paragvajski predstavnik Nicolas Leoz tražio da postane vitez u zamjenu za svoj glas. Od 22 osobe koje su glasale, 16 je pod istragom ili je već suspendirano zbog korupcije.

Predstavnici Obale Bjelokosti i Kameruna optuženi su da su primili po milijun i pol dolara mita, a Mohammed bin Hammam, ključna osoba u lobiranju Katara, povukao je kandidaturu za mjesto predsjednika FIFA-e nakon što je optužen da je potkupio 25 osoba. FIFA je suspendirala Warnera i Hammama.

Al-Jazeera je nudila stotine milijuna dolara FIFA-i

Londonski The Times je, nakon što je vidio tajne dokumente, objavio da je katarska nacionalna televizija Al-Jazeera tajno ponudila FIFA-i 400 milijuna dolara za televizijska prava samo 21 dan prije nego što je Katar dobio domaćinstvo. U tom predloženom ugovoru vidi se da se Al-Jazeera obvezala isplatiti 100 milijuna dolara na jedan bankovni račun ako Katar dobije domaćinstvo jer je FIFA smatrala da bi joj SP u toj zemlji donio puno manju zaradu. Ista postaja je tri godine kasnije ponudila još 480 milijuna dolara za televizijska prava, a taj slučaj trenutačno istražuje švicarska policija.

Platini je bio jedan od glasača u procesu dodjele SP-a, a on se studenom 2010. godine, dva tjedna prije objave rezultata, u francuskoj predsjedničkoj palači sastao s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, katarskim emirom i još dva predstavnika katarske vlade. To je objavio Le Monde kojemu je Platini rekao da nije imao namjeru glasati za Katar, ali da je nakon tog ručka shvatio da se to od njega očekuje, iako nitko to od njega nije izričito tražio.

Ručak je istražiteljima sumnjiv već devet godina, a osam mjeseci nakon što je do njega došlo, PSG je prodan Qatar Sports Investmentu za 76 milijuna eura plaćenih u komadu. PSG je od 2006. godine bio u vlasništvu američkog fonda Colony Capital koji je u Francuskoj predstavljao Sebastien Bazin. On je Sarkozyjev dugogodišnji prijatelj, a 2017. godine Sarkozy je postao član Upravnog odbora grupacije Accor Hotel čiji je izvršni direktor upravo Bazin. Dvije godine kasnije Accor je postao jedan od sponzora na dresu PSG-a i reklamu plaća 50 milijuna eura godišnje.

I dok su švicarske, francuske i druge vlasti istraživale dodjelu domaćinstva, Katar je krenuo graditi spektakularne stadione. Čim je gradnja počela, javile su se vijesti o brutalnoj eksploataciji radnika koji su u neljudskim uvjetima, po pasjoj vrućini, radili i po 16 sati dnevno. Katar je unajmio jeftinu radnu snagu iz Azije, a u rujnu 2013. godine Guardian je objavio da radnici ne smiju napustiti zemlju bez dozvole Katara, da su im oduzete putovnice te da je Katar postao "otvoreni zatvor za radnike".

Neljudski uvjeti

Radnici su novinarima Guardiana rekli da su ih privukle priče o velikoj plaći, ali da neki mjesecima nisu primili plaću, bili su izloženi torturi te da su doslovno molili za hranu i vodu. Navodno je dosad preminulo 1200 radnika. Katarske vlasti demantirale su tu priču kao potpuno neutemeljenu.

Bilo je i praktičnih problema igranja nogometa usred ljeta u pustinji. Liječnici i stručnjaci bili su zabrinuti za zdravlje igrača i navijača pa je u srpnju prošle godine odlučeno da će se SP 2022. godine igrati od 21. studenog do 18. prosinca kako bi se izbjegle nepovoljne vremenske prilike. Javili su se i homoseksualni aktivisti koji upozoravaju da je homoseksualnost u Kataru zabranjena i kažnjava se smrću, a navijači diljem svijeta pobunili su se što neće moću konzumirati alkohol. No, organizatori uvjeravaju da će se iznimno tijekom SP-a moći kupovati alkohol.

Dokaže li se da je Katar zaista kupio domaćinstvo Svjetskog prvenstva, postoji opcija da bi se ono čak moglo preseliti u neku drugu zemlju, iako je to malo vjerojatno. Katar je već izgradio praktički svih 12 stadiona, a da se danas Kataru oduzme SP, novi domaćin imao bi samo tri godine da pripremi organizaciju takvog natjecanja, što inače traje desetak godina. Dođe li do kopernikanskog obrata i Kataru se oduzme SP, glavni kandidat za domaćinstvo je navodno Engleska...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara