Kroz ruke debelog talijanskog pizza majstora ovo ljeto proći će stotine milijuna funti

Kroz ruke debelog talijanskog pizza majstora ovo ljeto proći će stotine milijuna funti

Foto: Twitter

MINO RAIOLA dosad je prodao igrače za više od pola milijarde funti u svojoj karijeri, a ovo ljeto mogao bi dignuti još dvjestotinjak milijuna. Oko Paula Pogbe, Zlatana Ibrahimovića, Henrikha Mkhitaryana, Romelua Lukakua i Marija Balotellija ovo ljeto okrenut će se deseci, možda i stotine milijuna funti, a sve do posljednjeg centa proći će kroz ruke Mina Raiole.

Sve je započelo u talijanskom restoranu njegovih roditelja u Nizozemskoj, radeći kao pizza majstor i konobar izbrusio je pregovaračke vještine cijenkajući se s gostima oko računa, a tako je naučio i jezike, naime tečno ih govori sedam što mu odlično koristi pri pregovorima.

Raiola je rođen u Italiji, ali još kao klinac odselio je s roditeljima u Nizozemsku i pomogao im otvoriti talijanski restoran "Napoli". Restoran je bio instant uspjeh jer su koristili autentične talijanske proizvode, a računa nije bilo. Naime, baš kao u mnogim restoranima u Napulju, u restoranu njegovih roditelja račun se nije kucao, nego bi ga prema vlastitoj procjeni odredio konobar, a gosti bi ga, obično nakon kraćeg cjenkanja, platili.

Pregovarajući s gostima naučio je sedam jezika, a nogomet je naučio igrajući za lokalni Haarlem. Usporedno je studirao pravo, ali odustao je nakon što je shvatio da bolje prodaje nego što proučava pravo, te se odlučio prebaciti u sportski menadžment. Ubrzo se zaposlio u tvrtki Sport-Promotion, agenciji koja je zastupala mnoge zvijezde nizozemskog nogometa u to vrijeme. Kako je tečno govorio talijanski i nizozemski bio je ključan čovjek u prodaji Denisa Bergkampa i Wima Jonka iz Ajaxa u Inter za ukupno 11 milijuna funti 1993. godine.

Već nakon prvog uspješnog posla odlučio je pokrenuti vlastitu agenciju i uskoro je obavio svoj prvi posao. Prodao je legendarnog Pavela Nedveda iz Sparte u Lazio nakon sjajnih nastupa na Euru 1996. godine.

Nakon prvog obavljenog posla s Ajaxom, sve više nogometaša iz tog kluba odlučilo je uzeti ga kao zastupnika. Tako je upoznao i svog najboljeg klijenta, Zlatana Ibrahimovića, na kojem je samo od odštete okrenuo ukupno za više od 130 milijuna funti.

"Prvi put upoznali smo se u restoranu. Taj super-agent pojavio se u poderanim trapericama i majici kratkih rukava, a kad je naručio šokirao sam se. Jeli smo suši s avokadom i suhim šljivama, a konobar u restoranu donio je ogromnu porciju, dovoljnu za petoricu. Kad je ovaj počeo žderati," otkrio je Zlatan Ibrahimović.

"Ovaj lik će mi biti agent, taj čudak?!"

No uskoro mu je postao obiteljski prijatelj, a o njihovoj poslovnoj suradnji poznato je gotovo sve, transferi iz Juvea u Inter, pa iz Intera u Barcu, te iz Barce u Milan među najvećim su u nogometnoj povijesti i sve ih je dogovorio isti čovjek - debeli konobar Mino Raiola.

"Raiola i ja smo kao ulje i voda"


Raiola je uglavnom omiljen lik u nogometnom svijetu, ali ljudi koji ga ne vole, ga doista ne vole. Jedan od njegovih najvećih mrzitelja je legendarni sir Alex Ferguson, koji ga je optužio za odlazak Paula Pogbe iz Manchester Uniteda 2012.

"Postoji nekoliko agenata koje jednostavno ne mogu smisliti, Mino Raiola je dvojica," našalio se Ferguson pa nastavio:

"Odvratan mi je od prvog trenutka. Pogba je potpisao na tri godine, a u ugovoru je imao opciju produženja na još godinu dana, no tad se pojavio Raiola i već od prvog sastanka naš je odnos bio fijasko."

"Bili smo kao ulje i voda, Raiola je prisilio Pogbu i njegovu obitelj na odlazak u Juve," zaključio je Fergie.

Tad je Pogba bio 18 godišnji klinac, a ovo ljeto mogao bi srušiti rekord Garetha Balea i za više od 85 milijuna funti napustiti Torino. Real Madrid, Chelsea, Manchester City samo su neki od mogućih odredišta.

No i ostali njegovi klijenti ovo će ljeto na tržnicu, Mkhitaryan, Lukaku i Ibrahimović također će promijeniti sredine, a kroz debele prste talijanskog konobara lipnju će proći stotine milijuna funti...

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara