Kukavice i ulizice: Slučaj Vukojević govori sve o Hrvatskoj po mjeri HNS-a

Kukavice i ulizice: Slučaj Vukojević govori sve o Hrvatskoj po mjeri HNS-a

OGNJEN VUKOJEVIĆ, analitičar u stožeru Zlatka Dalića i bivši reprezentativac Hrvatske, razriješen je dužnosti suradnika stručnog stožera hrvatske reprezentacije te više neće biti član delegacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a povučena mu je i akreditacija za Svjetsko prvenstvo, objavio je HNS.

"Hrvatski nogometni savez ovim se putem ispričava ruskoj javnosti za postupak člana stožera reprezentacije. Ognjen Vukojević i Domagoj Vida također se ispričavaju za izjave koje u svojoj namjeri nisu imale političke konotacije, ali su ostavile prostor za takve interpretacije", piše u priopćenju HNS-a.

Zašto je došlo do ovakvog potresa samo dva dana prije nastupa Hrvatske u polufinalu SP-a?

Nakon pobjede Hrvatske nad Rusijom u četvrtfinalu SP-a, na Instagramu je objavio snimku sebe i reprezentativca Domagoja Vide kako slave Ukrajinu i kijevski Dinamo.

Vukojević je na ukrajinskom poručio: "Ovo je pobjeda za Ukrajinu i Dinamo", a Vida je dodao također na tom jeziku: "Slava Ukrajini."

Nakon nekoliko minuta maknuo je objavu, ali Rusi su je uspjeli snimiti i pustiti. Ono što su vidjeli i čuli razbjesnilo ih je. Odmah je u Moskvi organiziran protuhrvatski prosvjed, a ruski huligani poručili su da se hrvatski navijači na SP-u više ne mogu osjećati sigurnima.

Osim što se široka ruska duša naglo stisnula prema hrvatskoj slavenskoj braći, FIFA je pokrenula postupak protiv Domagoja Vide, ključnog igrača Hrvatske. 

Sve i da niste stručnjaci za geopolitiku i međunarodne odnose, jasno vam je zašto je potez hrvatskog analitičara i reprezentativca izazvao ovako žestoke reakcije.

Hrvatska je u borbi za polufinale SP-a izbacila Rusiju, domaćina SP-a, nakon čega su važni član stručnog stožera Hrvatske, kao i strijelac gola za Hrvatsku, na spomenutoj utakmici usred Rusije slavili Ukrajinu. 

Državu s kojom je Rusija u skoro pa ratnom stanju otkako je Putinova država 2014. de facto okupirala veliki dio istočne Ukrajine i anektirala strateški iznimno važan ukrajinski polutok Krim. U ovom sukobu koji još nije formalno okončan poginulo je desetak tisuća ljudi, od čega su pola pripadnici ruskih vojnih i paravojnih postrojbi.

Razumljivo je dakle zašto ruskim nacionalistima, a takvi su u Putinovom carstvu najbrojniji i najbolje uspijevaju u svakom smislu i na svakoj razini, nikako nije sjela u biti benigna poruka hrvatskih "Ukrajinaca".

Ne zanima ih politika, do prve pive 

Vida je naime u Ukrajini proveo pet godina (2013. - 2018.) i jako je dobro upućen u svu težinu ukrajinsko-ruskih odnosa, tako da je itekako znao što, gdje i kako govori kada je slavio Ukrajinu. Vukojević je također u Ukrajini proveo pet godina kao igrač (2008. - 2013), nakon čega je bio u Spartaku iz Moskve, da bi od prošle godine bio skaut kijevskog Dinama.

Dakle, od ljudi s ovakvim iskustvom u poznavanju delikatnih relacija između Ukrajine i Rusije najmanje što bi se očekivalo da rade što su napravili, jer znaju kako će se to protumačiti.

Da su htjeli ispasti face i borci za ukrajinsku stvar, a protiv ruskog okupatora, mogli su primjerice odbiti igrati SP u državi koja oružanom agresijom otima ogromne dijelove teritorija susjedne zemlje koju Vida i Vukojević toliko vole. 

Koja osim okupacije Ukrajine proganja, truje i ubija političke protivnike vlasti i disidente u zemlji i inozemstvu. Državi koja godinama u kazamatima drži okovane novinare jer su se drznuli istraživati i pisati o tamnim stranama režima vožda Putina. U kojoj je kreatura poput Ramzana Kadirova, sadistički islamistički diktator i organizator logora za homoseksualce, ozbiljan politički čimbenik.

Naravno, da im kažete bilo što od ovog, oni bi poput svih nogometaša odgovorili da njih "ne zanima politika". Ali kada ih primi euforija ili koja piva više, odvaže se i postanu politički provokativni. E da bi se onda po povratku u normalu ispričavali, jer "nisu tako mislili".

Korumpirana, do kraja kompromitirana i u kriminal uronjena FIFA, koja je organizaciju SP-a (pro)dala Rusiji, reagirala je blago i Vidu kaznila samo opomenom i s njene strane slučaj je bio riješen.

Ali, takav ishod nije zadovoljavao Rusiju, koja izrečeno na snimci smatra grubom uvredom.

Slijedio je pritisak na HNS. Koji je ispočetka komentirao da je ono što su tu "Vukojević i Vida izjavili izvađeno iz konteksta", da bi nakon toga protjerao Vukojevića.

Bio je to najnoviji u nizu poteza u stilu HNS-a i najbolji odgovor svima koji posljednjih dana veličaju velike "promjene" u tom leglu krajnje kompromitiranih likova.

Odbacivanje vjernog, omiljenog i radišnog lika kako bi se udobrovoljilo Ruse. 

U niti tri dana tako smo u Rusiji vidjeli pravu sliku Hrvatske po mjeri HNS-a, koja je naravno suprotna od trijumfalne koja se nameće:

Kolindu, čija se "nogometna diplomacija" svodi na to da poput cajke pocupkuje "vrteći žarulje" u loži dok se metar od nje smijulji direktor nogometnog saveza nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, zatim igrače koji su napokon postali hrabri na terenu, ali su s njega tu hrabrost prenijeli samo na Instagram (a i od tamo je brzo obrišu), te konačno HNS koji ulizujući se Rusima daje Vukojevićevu glavu jer je manje skupa od Vidine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara