Kvalifikacije za Igre prekinute usred natjecanja: Što to znači za hrvatske sportaše?

Kvalifikacije za Igre prekinute usred natjecanja: Što to znači za hrvatske sportaše?
Foto: Robert Anic/PIXSELL

MEĐUNARODNI olimpijski odbor (MOO) odlučio je prekinuti europski kvalifikacijski boksački turnir za odlazak na OI u Tokiju koji se održava u Londonu po završetku programa predviđenog za ponedjeljak.

"U svjetlu neprekidne promjene situacije u svijetu, Boxing Task Force (BTF) odlučio je danas suspendirati/zaustaviti boksački turnir europskih kvalifikacija u Londonu u Velikoj Britaniji te sljedeća natjecanja kvalifikacija Amerike i finalne svjetske kvalifikacije, koje su trebale biti u svibnju. Europski turnir, koji je počeo 14. ožujka i trebao se održati do 24. ožujka, bit će zatvoren nakon današnje večerašnje sesije.

Osiguravanje dobrobiti sportaša, dužnosnika i svih ostalih sudionika glavni je prioritet BTF-a. Od pripremne faze događaja, BTF surađuje s Lokalnim organizacijskim odborom – tijelom za provedbu natjecanja – kao i sa svojim dionicima, vlastitim medicinskim stručnjacima i nacionalnim zdravstvenim tijelima, na uspostavljanju poduzete potrebne mjere predostrožnosti.

BTF je na kraju donio odluku da se događaj danas obustavi, usred sve većih ograničenja putovanja i karantenskih mjera, kako bi sudionici iz preko 60 zemalja mogli prilagoditi svoje planove putovanja i vratiti se kući.

BTF će nastaviti svakodnevno ocjenjivati ​​situaciju s ciljem dovršetka raspodjele preostalih mjesta, boksačkih kvota za Tokio 2020. u svibnju i lipnju. Prioritet BTF-a ostaje kvalifikacija sportaša na natjecanje, a on će obavijestiti sve dionike čim budu dostupne dodatne informacije.

Istodobno, MOO je posvećen uspjehu na Olimpijskim igrama Tokio 2020., što je nedavno ponovno istaknuto.
BTF želi zahvaliti zemljama domaćinima, organizacijskim odborima i svim sudionicima koji su uključeni na njihovoj podršci i ogromnim naporima u rješavanju ove izvanredne situacije", stoji u priopćenju MOO-a. Večeras će u ring u Londonu još dvojica hrvatskih predstavnika. Marko Zeljko će u kategoriji do 69 kilograma boksati protiv Bjelorusa Aleksandra Radzionova, dok će Mladen Sobjeslavski u kategoriji do 75 kg za protivnika imati Finca Muhammada Abdilrasoona.

Komisija je također najavila kako će pobliže pratiti situaciju te kako se nada kako će se natjecanje nastaviti u svibnju ili lipnju.  

Tako će bez prilike za osiguranje olimpijske vize na ovom turniru ostati Marko Zeljko (69 kg), Mladen Sobjeslavski (75 kg), Marko Milun (+91 kg), Nikolina Ćaćić (57 kg) i Marija Malenica (60 kg). 

Podsjetimo, najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin u nedjelju je poražena u prvom kolu velter kategorije (69 kg) od Francuskinje Emilije Sonvico 1:4 i tako je ostala bez šanse da se plasira na Igre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara