Ladić: Kritizirati reprezentaciju imaju pravo samo oni novinari koji ju i prate

DRAŽEN LADIĆ je na koncu ipak odlučio smekšati stav prema prijestupnicima Mandžukiću, Lončariću i Sharbiniju i pružiti im popravni ispit za povratak u mladu reprezentaciju. Kažnjenici ipak neće biti u kadru za sljedeću akciju protiv Italije, ali se uz korektno i primjereno ponašanje u budućnosti, mogu nadati pozivu u nacionalnu vrstu.

Ovakva promjena stajališta prema Dinamovom dvojcu dogodila se nakon što je Ladić danas posjetio "modru" upravu i razgovarao sa Ivankovićem i Zoranom Mamićem. Iako izbornik svoju promjenu stava tumači kao priliku koja se mora pružiti mladim igračima, uzroci sigurno leže i u činjenici da su odmetnici itekako potrebni Ladiću i mladoj reprezentaciji čiji rezultati u posljednje vrijeme drastično odudaraju od onih A vrste.

"Oni su dovoljno kažnjeni sa činjenicom da nisu dijelovi reprezentacije i mislim da im je to dovoljna kazna. Ne mislim ih više kazniti, niti to mogu. Glupo je mladog nogometaša kazniti jače i suspendirati na duže vrijeme radi nekakvih nepodopština. Oni moraju biti svjesni svojih propusta, gdje su granice, što se smije, a što se ne smije. To su mladi nogometaši koje treba odgajati, ne samo nogometno, već i usmjeravati da budu kvalitetne osobe. S te strane im treba pružiti ruku i pružiti priliku, " komentirao je Ladić za Index.

Dinamov dvojac ipak još treba zaslužiti poziv

Ozlijeđeni Lončarić i Mandžukić ipak neće biti odmah amnestirani, već će neko vrijeme biti na promatranju, a ukoliko svojim ponašanjem pokažu da su naučili poantu, njihova imena će se vrlo vjerojatno ponovno naći na Ladićevom spisku.

"Za akciju protiv Italije oni ionako nisu bili u kombinaciji, a ukoliko će pokazat ubuduće da zaslužuju biti dio reprezentacije ja ću ih zvati. Ne mogu oni samo reći sorry i idemo dalje...to nije dovoljno. Ukoliko će pokazat da su shvatili poantu, ja ću ih zvati, a ukoliko nastave po starom, neće biti mjesta za njih. Postoje određene regule koje se trebaju poštovati."

Pravi razlozi odstranjivanja Dinamovog dvojca nikad nisu potvrđeni, a izbornik niti ovaj put nije htio o detaljima koji su se dogodili uoči kvalifikacijskog dvoboja sa Azerbajdžanom, dapače stao je u obranu ovog dvojca. Jesu li mladi Dinamovci uhvaćeni u noćnom provodu ili se radilo o zaboravljanju kopački i štednji na treninzima i dalje nije poznato.

"Oni znaju kakav sam i glupo je da preko novina razvlačimo što je bilo i što se dogodilo. Dogodilo se ono što se dogodilo, ponašanje nije bilo korektno, a vjerujem da se tako ne ponašaju niti u klubu. Napravili su feler, za to su kažnjeni i ne treba ih sad pribijati za stup srama. Smeta me kad se novinama može pročitati naslov "Spektakularan bijeg Mandžukića i Lončarića u dva po noći bez svjetala", a istina je da su bili zaustavljeni u 2 sata popodne. Zašto dečke sada pribijati na stup srama i natovariti im na leđa ono što se nije dogodilo?"

"Vjerujem da će se i Rukavina i Kalinić ubuduće odazvati"

Izbornik je osim sa Dinamovcima odlučio zakopati ratnu sjekiru i sa Hajdukom čiji se igrači redovito ne odazivaju u reprezentaciju. Razlozi otkaza su uvijek bili više nego prozirni, a Ladić vjeruje da će nakon njegovog nedavnog posjeta Hajduku situacija ipak biti bolja i da će se Rukavina, Kalinić i ostali od sada na dalje ipak odazivati u reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam postao izbornik, nakon prvog neodazivanja igrača Hajduka, dobio sa signal da se oko toga previše ne uzbuđujem i da je to normalno i tako je bilo do sada. Ali meni to nije normalno. Ukoliko netko nema želju i nije mu čast igrati za reprezentaciju, molim da mi se tako i kaže. A ne da ja pozivam, računam i a da se igrači ne odazivaju. To nije korektno. Išao sam u Split prvenstveno da razjasnimo, ukoliko netko procijeni da ne želi ili da mu je ispod časti igrati za reprezentaciju da tako i kaže. Vjerujem da će Hajdukovi igrači od sada nadalje odazvati. Tražim samo korektan odnos. "

Sharbiniju također nova prilika

Anas Sharbini se još prije mjesec dana ispričao izborniku, suigračima i javnosti zbog svog nepromišljenog ponašanja i dao do znanja da mu je igranje za reprezentaciju vrlo važna stvar u životu. Isprika je stigla i do Ladića koji će i Sharbiniju dati drugu šansu.

"Što sam govorio i za Lončarića i za Mandžukića, to vrijedi za sve, a tu je uključen i Sharbini. Razgovarao sam sa dečkom. On je shvatio pogrešku. On je mlad i treba mu pružiti ruku i priliku. Onaj tko zasluži svojim igrama i ponašanjem biti će u kadru mlade reprezentacije."

"Kritizirati reprezentaciju imaju pravo samo oni koji ju i prate"

Izbornik na kraju nije mogao izdržati a da ne izrazi nezadovoljstvo nekorektnim praćenjem mlade reprezentacije od strane novinara u posljednje vrijeme.

"Ima dosta slučajeva da nas novinari ne prate, sjede kod kuća i pišu izvještaje s utakmica. Smeta me kada igramo utakmicu u Italiji i moramo putovati 9 sati autobusom da bi me onda nazvao novinar i pitao me kako je utakmica završila. Pa korektno bi bilo da novinar dođe na utakmicu i da vidi, da bi mogao pošteno napisati članak."

Ladić smatra da pravo komentiranja reprezentacije imaju samo oni novinari koji doista prate reprezentaciju, pošto se jedino na taj način može imati uvid u cjelokupnu sliku koja je potrebna da bi se moglo kritizirati njegov rad i igru reprezentacije.

"Nije u redu da novinar koji nije bio niti na jednom treningu, niti na jednoj utakmici piše analizu rada mlade reprezentacije. Ja znam da neću promijeniti ništa i da ću izgorjeti kao fitilj, ali želim da bude bolje i da svi zajedno napravimo nešto bolje. Ovako se samo pljuje, a onda ja pljujem jer se to kritizira. Dajem za pravo onima koji ustinu prate moj rad i reprezentaciju i da kritiziraju i da komentiraju, ali me smeta nekorentan odnos ostatka novinara", zaključuje Ladić.

M.P.
Foto:I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara